Durf te veranderen! - Coachinge.nu

Heb je ook wel eens, dat je iets voor elkaar wilt krijgen wat alsmaar niet lukt? En heb je dan ook wel eens, dat je tien keer hetzelfde blijft proberen ondanks dat het niet het gewenste resultaat oplevert? En dat je vervolgens verbaasd bent en uiteindelijk nijdig omdat het niet lukt! Ik vind ‘m in ieder geval erg herkenbaar…

De zin ‘Als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg’ ken je vast. Het is zo’n tekst waarvan je kunt denken: ‘ja, inderdaad.’ Waarna je vooral verder gaat met doen wat je altijd al hebt gedaan…

Om echt te veranderen zijn er drie dingen nodig:

  1. De WIL om te veranderen. Als je het niet nodig vindt om te veranderen, waarom zou je dan? Je zult dus eerst ergens flink last van moeten hebben en dit moet je zó de keel uithangen, dat je echt verandering wilt. Misschien overtuigt iemand anders of een bepaalde gebeurtenis je eerst van de noodzaak of het belang om te veranderen, waarna de wil om te veranderen groeit.
  2. Het BESLUIT om daadwerkelijk te gaan veranderen. Je maakt met jezelf de afspraak dat je gaat veranderen. Er valt een kwartje, je ziet het licht of er gebeurt iets anders met je waardoor je het besluit neemt: ik ga het anders doen.
  3. Je komt in ACTIE. Met de wil om te veranderen en een duidelijk besluit om dit te gaan doen is er nog niets veranderd in jouw situatie. Er is actie nodig! Om een verandering in gang te zetten moet je iets doen. Om de verandering blijvend te maken, moet je net zolang iets blijven doen, tot je veranderd bent.

Verandering kan ingrijpend zijn: andere baan, andere relatie of andere woonplaats. Maar het kan ook minder heftig: de indeling van je kamer, de route naar je werk, je vakantiebestemming, je eetgewoonten. Wat je ook verandert: het levert je áltijd iets op! Op zijn minst ben je een enorm waardevolle ervaring rijker als je dingen anders hebt aangepakt. Maar meestal is er veel meer winst.

De grootst mogelijke winst valt te behalen, als je erin slaagt om je manier van kijken naar jezelf en je omgeving te veranderen.

Je overtuigingen, de beelden en meningen die je hebt gevormd, de stem in je hoofd: dit alles heeft soms als resultaat dat je niet (helemaal) gelukkig bent met jezelf of met je omgeving. De confrontatie durven aangaan met deze niet helpende overtuigingen is moedig en het beste wat je kunt doen om ermee af te rekenen.

Of het nu om een kleine of grote verandering gaat: heb het lef om je comfortzone te stappen en durf te veranderen!