Winterdepressie? Vijf dingen die je beslist moet doen!

WInterdepressie: dit zijn de vijf must do's!

Winterdepressie? Dit zijn de vijf must-do’s!

In de winter zijn de dagen korter en neemt de lichtsterkte van de zon af. Dit heeft invloed op iedereen, maar sommige mensen zijn hiervoor extra gevoelig. Een winterdip of zelfs een winterdepressie kan het gevolg zijn waardoor iemand zich bijzonder neerslachtig en moe voelt.

Dit zijn de 5 must-do’s als je een winterdepressie hebt:

1. Zorg voor licht!

Dit klinkt heel erg voor de hand liggend, maar toch zijn er veel mensen met een winterdepressie die hier niet aan denken. Koop een daglichtlamp en zet die iedere dag aan. Of doe desnoods eerder de normale verlichting aan die je in huis hebt. Er ontstaat ook fijn licht als je kaarsen aandoet. Liefst niet één lullig kaarsje, maar een mooie groep met kaarsen! En wat dacht je van de open haard? Heb je die niet, dan zet je je tv gewoon op ‘standje open haard.’ 

2. Maak de sfeer om je heen fantastisch.

De winter hoeft niet deprimerend te zijn! Was je al begonnen met kaarsjes en de open haard aansteken? Leef je vooral uit qua sfeer! Zet fijne muziek aan of kies juist voor stilte of voor geluiden uit de natuur. Creëer de sfeer waar jij happy van wordt. Kruip onder een warme plaid. Maak heerlijk gezond eten, dien dit extra feestelijk op en geniet er met volle teugen van. Nodig je liefste vrienden of familie uit om zoveel mogelijk bij je te zijn. Zorg voor beelden waar je gelukkig van wordt, bijvoorbeeld de vakantiefoto’s of foto’s van prachtige oorden waar je best zou willen zijn.

3. Beweeg en ga naar buiten!

Als je een winterdepressie hebt ben je meestal niet zo gemotiveerd om lekker te gaan bewegen. Al helemaal niet buiten als het geen lekker weer is. Slaag je er eenmaal in om jezelf een schop onder je kont te geven en om toch naar buiten te gaan voor die lekkere frisse wandeling of fietstocht? Dan knap je daar zienderogen van op! Als je niet in beweging komt en weinig naar buiten gaat, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin je jezelf alsmaar ellendiger voelt. Vraag dan om een motiverende ‘schop onder je kont’ van iemand anders: “Neem me mee naar buiten ook al heb ik geen zin oké?”

Binnen kun je trouwens ook bewegen: maak iets grondig schoon en voel je geweldig over het resultaat of doe een potje boxen op de Wii. Als het even kan heeft de buitenlucht de absolute voorkeur, de frisse lucht in je longen, de andere omgeving (liefst de natuur in!) in combinatie met beweging doet wonderen voor je.

4. Ontspan je volledig.

Hoe meer jij tijd en aandacht besteed aan werkelijk ontspannen (en dan bedoel ik niet naar de televisie kijken) hoe beter het met je gaat. Weet je niet goed waar je goed door kunt ontspannen? Probeer dan uit wat voor jou het fijnst is om echt helemaal tot rust te komen. Je kunt denken aan mediteren, ademhalingsoefeningen, mindfulness, yoga, Ki ontspanningsoefeningen, een lichaams- of hoofdmassage, een voetreflexbehandeling, een saunabezoek of klankschaalmeditatie. Weet je waar je helemaal van tot rust komt? Doe dat dan zo vaak mogelijk om een winterdepressie voor te zijn!

5. Durf om hulp te vragen.

Als je een winterdepressie hebt, dan loop je daar waarschijnlijk niet mee te koop. Misschien voel je je ontzettend moe en teneergeslagen en ben je je er niet eens van bewust dat je een winterdepressie of een winterdip hebt. Als je merkt dat onder de lamp zitten, bewegen, naar buiten gaan of ontspannen je onvoldoende helpt om je goed te voelen, stap dan naar iemand die je helpt. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen. Je bent niet zwak of slap als je depressief bent. Integendeel! Het enige wat je nodig hebt is een professionele helpende hand om het monster dat depressiviteit heet in z’n nek te pakken en buiten de deur te zetten.

Iedereen met een winterdip of met een winterdepressie reik ik graag de helpende hand. Vecht jij tegen een winterdip of een winterdepressie? Je bent zeer welkom voor een gratis gesprek (live of per skype) waarin ik naar je luister én waarin we samen verkennen wat er nodig is om jouw ‘gevecht’ te stoppen.
Ik meld me aan voor een vrijblijvende kennismaking met Inge