Stop die stress! Drie handige tips om stress te verminderen | CoachInge.nu

 

Diepe impact

De uitbraak en verspreiding van het Corona-virus heeft diepe impact op iedereen. Gezondheid, werk, school, sociale contacten en gebeurtenissen… Er is bijna niets wat er niet door wordt beïnvloed. De last en pijn die je ‘morgen’ verwacht te moeten dragen door wat het Corona-virus vandaag teweeg brengt, leidt bij veel mensen tot stress, ongerustheid en angst. In dit artikel geef ik drie fijne tips om dit te voorkomen.

Behalve onderstaande 3 tips geef ik op maandag 6 april een gratis webinar waarin ik je laat ervaren wat mindfulness voor je doet en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ‘loskomt’ van de ‘last en pijn van morgen.’ (Zie meer hierover aan het eind van dit artikel).

Tip 1

Start met vaststellen van wat er met je gebeurt in deze stressvolle periode. Wat gebeurt er met je? Wat voel je in je lichaam? Wat ervaar je anders dan als er geen beangstigende situatie heerst? Welke emoties zijn er in vergelijking tot de momenten dat je je kiplekker en stressvrij voelt? Welke gedachten heb je nu die je gewoonlijk niet hebt?

Schrijf nu voor jezelf eens op wat er in jou verandert als je angst of onrust ervaart. Hoe zorgvuldiger je dit doet, hoe meer inzicht het je geeft. Enkele voorbeelden:

 • Als ik bezorgd ben dan spreek ik veel negatiever over de toekomst dan gewoonlijk.
 • Als ik ongerust ben dan mopper ik op dingen waar ik gewoonlijk geen last van heb.
 • Als ik angstige gedachten heb, dan versnelt mijn ademhaling en ga ik hoger ademen.
 • Als ik angst ervaar krijg ik hoofdpijn.
 • Als ik onrustig ben ga ik op mijn nagels bijten.
 • Als ik bang ben reageer ik met woede op tegenslag.
 • Als ik last heb van paniekgedachten kan ik niet meer lachen om iets grappigs.

Heb je het voor jezelf helder gekregen? Heb je veranderingen opgeschreven die voor jou kenmerkend zijn als je onrust of stress ervaart? Lees dan Tip 2.

Tip 2

Ga voor jezelf na, op welk moment je je bewust bent van de aanwezigheid van één of meer van de voor jou kenmerkende stresssignalen. Misschien is dat pas als de ergste stress alweer voorbij is. Raak dan niet ontmoedigd! Het gaat erom dat je het je bewust wordt. Zodra je je aandacht vaker gaat richten op de aanwezigheid van stresssignalen, zal het je steeds beter lukken om op te merken dat je een signaal krijgt over de stress die je ervaart.

Het helpt, om je lijstje met stresssignalen vaak te herlezen. Door er aandacht aan te besteden is de kans groot dat je je eerder bewust bent van de aanwezigheid van stresssignalen. Alles wat aandacht krijgt groeit immers, dus ook het snellere bewustzijn van stress als je vaak herleest wat je hebt opgeschreven.

Waar je na veel herlezen van- en aandachtschenken aan je stresssignalen bereikt, is het besef ‘Ik heb stress!’ zodra zich een stresssignaal aandient.

Ben je je bewust dat je gestrest bent of begint te worden? Lees dan tip 3.

Tip 3

Zodra je je bewust wordt van (beginnende) stress, doe dan iets wat jou een time-outvan de stress geeft. Wat de beste time-out is voor jou kun je onderzoeken. Kies in ieder geval iets dat bij jou past en dat voor jou goed werkt.

Een paar voorbeelden:

 • Richt je aandacht op je ademhaling. Heel bewust, met je ogen dicht, aandacht geven aan de veranderingen in je lichaam als je ademhaalt.
 • Kijk naar een beeld dat jou uit de situatie haalt waar je je in bevindt. Bijvoorbeeld een voorwerp of afbeelding met een fijne herinnering. Alles kan, zolang het jou maar een moment van rust oplevert. Als je de gelegenheid hebt kun je een tuin of park inlopen, de natuur in.
 • Luister naar muziek of geluiden die rustgevend voor je zijn of waar je blij van wordt.
 • Ruik aan specerijen, bloemen of etherische oliën die je een fijne herinnering of gevoel opleveren.

 

Heb je eenmaal een time-out genomen? Dan heb je de kans om te besluiten om iets te doen aan de situatie die je stress oplevert. Je kunt vanuit een ander perspectief actie nemen en je laat je niet zo gemakkelijk meer meevoeren met die alles verslindende stress.

Wil je nog extra handvatten om de slopende stress uit je leven te bannen?
Kom dan naar de workshop: Stop die stress!