Geef me kritiek! Geef me kritiek! Geef me kritiek! Geef me kritiek!

 

Geef me kritiek!

Daar stond ie dan: de levensgrote beker melk. ‘Kom Inge, even je best doen!’

Ik herinner me de campagne ‘Melk, de witte motor!’ nog goed. Dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit zag ik de campagne voorbij komen. M’n moeder zag ‘m ook. Ze zorgde er voor dat ieder gezinslid bij elke maaltijd een glas melk dronk, zorgzaam als ze was. Ze had uit de campagne begrepen dat melk noodzakelijk is om voldoende calcium in je lichaam te krijgen. En dat wil je natuurlijk: sterke botten. Zeker voor je kinderen.

Melk is slecht, CO2 vormt geen gevaar en elektrische auto’s zijn de oplossing niet

Als jij uit (in jouw ogen) betrouwbare bron jarenlang verneemt dat melk goed is voor de opbouw van gezonde botten? Dan is de kans groot dat jij elke dag melk drinkt. Volg je een (in jouw ogen) gerenommeerde opleiding over gezonde voeding en leer je dat de calcium uit melk heel slecht in je lichaam opgenomen wordt en dat melk verre van gezond voor je is? Dan is vermoedelijk het laatste wat je bij je eten wilt drinken een glas melk.

Als jij dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit verneemt dat de uitstoot van CO2 één van de grote milieuproblemen is en dat elektrisch rijden het grootste cadeau is wat je het milieu kunt doen? Dan investeer je liever vandaag dan morgen in een elektrische auto. Beschik je daarentegen over informatie waaruit blijkt dat de CO2 uitstoot gecompenseerd wordt door de aanwezigheid van bomen en dat de productie en vernietiging van de accu’s van elektrische auto’s erg milieubelastend is, dan investeer je liever vandaag dan morgen in het massaal planten van bossen en verdiep je je in alternatieven zoals kernenergie of waterstof.

waarheid

Op basis van alle informatie die ik heb gezien, gehoord of gelezen geloof ik dat iets waarheid is. Degene die uit totaal andere informatiebronnen put dan ik, zal waarheid heel anders definiëren en zich ook anders gedragen. Pas als er nieuwe informatie opduikt waar we waarde aan toekennen kunnen we besluiten om onze waarheid te nuanceren en bij te stellen.

Iedereen die zich krachtig uitspreekt over melk, over CO2 of over iets anders, kan per definitie rekenen op kritiek. Bekritiseerd worden vond ik zelf altijd eng. Doodeng. Ik beschouwde het als een brevet van onvermogen en kroop ‘sniffend en mezelf zielig vindend’ in een hoekje, of ik werd woedend vanwege het onrecht dat mij werd aangedaan.

Ik juich kritiek toe. En jij?

Vanaf vandaag juich ik kritiek toe. Ik ontvang het met open armen. En weet je waarom? Omdat als íets ruimte geeft en als íets ontstresst, dan is het wel de vaardigheid om kritiek in volledige ontspanning te ontvangen. Door te beseffen dat de criticaster en ik een verschillende waarheid ervaren omdat we uit verschillende informatiebronnen putten, ontstaat voor mij een enórme kans. Jarenlang heb ik mezelf volledig vastgezet door mijn angst voor kritiek. Ik heb me ingehouden zonder dat ik me daarvan bewust was. Ik weet nu, dat als je geen kritiek durft te ontvangen, dat je niet kunt transformeren naar die metaforische vlinder die je in de kern bent. Je blijft, om bij de metafoor te blijven, als rupsje rondkruipen op dezelfde tak zonder te weten wat er aan potentie en groeikracht in je schuilgaat.

Ontvang kritiek met open armen. Laat jouw waarheid jouw waarheid zijn tot je ‘m vanuit jezelf opnieuw definieert. Laat de kritiek er niet voor zorgen dat je van het pad afraakt of dat je je ellendig voelt omdat de ander het niet met je eens is.

Stel je vanaf vandaag volledig open voor wat er aan feedback of kritiek op je af komt en ervaar een intense ruimte om jouw waarheid te exploreren zonder dat je goedkeuring of bevestiging nodig hebt van iemand anders. Transformeer! Vlieg!

Met Ki blijf je in balans

Altijd en eenvoudig in balans blijven? Zelfs als je felle kritiek krijgt? Lees hier hoe je dat bereikt.