Wil jij als mossel of als adelaar door het leven? - Coachinge.nu

mosselAls mossel of als adelaar door het leven

Als je een spannende blind date met iemand hebt, is de eerste vraag die je stelt meestal niet: “Wil jij als mossel of als adelaar door het leven”. Een gemiste kans. Want het zou namelijk een gewéldig gesprek opleveren.

 

Doen waar je goed in bent!

Wat is het toch heerlijk om te doen waar je goed in bent he? Merken dat je geen fouten meer maakt, dat je deskundig bent, dat je goed bent, dat je gewoon weet hoe het werkt en weet wat je kunt doen. Je hebt genoeg in je rugzak om uit te putten en staat niet meer voor verrassingen. Het geeft een enorme rust als je weet dat al je kennis en al je vaardigheden je zullen helpen om de klus te klaren.

Waar beginnen die lui aan?

Nee, dan al die mensen die zo nodig weer moeten veranderen. Hebben ze eindelijk hun werk goed onder de knie, zoeken ze weer een nieuwe uitdaging. En ze konden het net goed! Beginnen ze weer helemaal onderaan de ladder met iets nieuws! Alle begin is moeilijk, dus het wordt wéér vallen en opstaan. Weer je neus stoten. Weer onhandig zijn in het begin, falen, fouten maken, het nog niet begrijpen en er nog niet mee uit de voeten kunnen. Waar beginnen die lui aan?

Als je nu kon kiezen

Maar is het wel zo fijn om alleen maar te doen waar je goed in bent? Is het echt voldoeningsvol om iedere dag – in de kern – hetzelfde te doen? Nooit je horizon te verbreden? Alleen te putten uit de kwaliteitenrugzak waarvan je de inhoud al precies kent?
De vergelijking met een mossel is eigenlijk wel een hele leuke. Steeds hetzelfde. Zelfde plek, Zelfde kwaliteit. Natuurlijk zijn er voordelen! Je kent het trucje. Maar als je nu kon kiezen, zou je dan liever een mossel of liever een adelaar willen zijn?
adelaarAdelaar

Een adelaar vliegt waarheen hij maar wil! En het uitzicht dat hij heeft is fenomenaal. En dan dat gevoel van vrijheid als je boven alles zweeft, dat moet toch heerlijk zijn? Maar het leven als adelaar is verre van wachten tot het water met het plankton aan je voorbij komt. Je zult zelf ALLES moeten regelen. Je moet erop uit, je moet risico’s nemen en vooral: uit je comfortzone als je moet zorgen voor voedsel voor jezelf en je jongen.

Als je kiest voor de adelaar, dan maak je het jezelf niet bepaald gemakkelijk. Maar als je, ondanks de angst om die nieuwe weg in te slaan, toch gaat? Dan groei je en verander je en bereik je meer en ervaar je vooral veel meer vrijheid. Je zult kwaliteiten van jezelf ontdekken die je nog niet kende. Ik geloof oprecht dat al dat geploeter je uiteindelijk het meest fantastische gevoel oplevert.

Dus als je mij vraagt: mossel of adelaar? Dan kijk ik eerst nog even naar het makkelijke leventje van de mossel, krab aan mijn kin, trek een bedenkelijk gezicht, twijfel nog even als ik de lastige uitdagingen zie, maar kies dan toch echt volmondig voor de adelaar!

Wat kies jij?

Ere wie ere toekomt: de inspiratie voor deze blog komt van het boek “De wetten van de winnaars” van Bodo Schäfer. Een in mijn ogen zeer inspirerend boek en echt een aanrader voor ondernemende types die verder willen komen in het leven en met hun bedrijf.