Zet er een punt achter! - Coachinge.nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn van die mensen (lees ikzelf…) die graag – en misschien zelfs wel krampachtig – vast houden aan iets wat ze hebben of ervaren. Want ja, je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Of – en dat neigt naar dramatisch – je weet dat je alleen gelukkig bent als je iets krijgt wat er niet is. Je brengt hele dagen zuchtend door, terwijl je vasthoudt aan dat ene ideaalbeeld. Pure ellende. Daar gaat al je energie.

Wat denk jij? Krampachtig vasthouden aan iets wat er is of wat je wenst, dat kan toch niet gezond zijn? Zet er een punt achter!

Logisch dat je een fijn moment wilt vasthouden

Het is natuurlijk logisch dat als je iets fijn vindt, dat je dat graag wilt vasthouden. Je wilt gewoon dat het blijft. Je wilt dat je vakantie eeuwig duurt, of dat moment op dat terrasje aan het water met de ondergaande zon, of een etentje waarbij de liefde van je leven je verliefd aankijkt…. Als je érgens geen punt achter wilt zetten, dan zijn het deze heerlijke momenten wel. Daar is niks ongezonds aan.

Streven

Tenminste… Als je het vanuit het oogpunt van Mindfulness bekijkt, dan valt er best nog wat over te vertellen. Streven naar iets, zorgt er namelijk voor dat je aandacht wordt afgeleid van het moment dat je nu beleeft. Maar daar in een andere blog meer over.

Zet een punt achter iets dat niet langer energie geeft.

Maar wat nou, als je vast blijft houden aan een onbereikbaar doel? Bijvoorbeeld de wens dat een dierbare bij je terug komt die nooit meer terug kán komen? Of blijven hopen dat je vriend of je vriendin op een dag hetzelfde denkt en doet als jij en over dezelfde kwaliteiten beschikt? Of dat je werk eindelijk leuker wordt dan de afgelopen vijf jaar?

Het zal niet gebeuren.

Alle tijd die jij investeert in de diepe wens dat er iets verandert, is dan verloren tijd. Een overleden dierbare komt niet meer bij je terug. Je vriend of vriendin heeft nu eenmaal andere kwaliteiten dan jij. Als je werk al vijf jaar niet bij je past, dan past het morgen ook nog niet bij je.
Als je blijft wensen en hopen op iets dat er niet zal komen, dan stroomt je energie bij je weg. Durf een punt te zetten achter een relatie, contact, baan of iets anders, waar je niet langer energie van krijgt!

We hebben iets met vasthouden met z’n allen.

Waarom kost het ons toch zo’n moeite om iets wat we kennen los te laten? Het voelt natuurlijk vertrouwd als je weet wat je hebt. De stap maken naar het onbekende doet iets met je. Het ‘ik-weet-hoe-het-is gevoel’ ontbreekt en dat bezorgt je vaak buikpijn. De focus op alle rampscenario’s die zich zouden kunnen voltrekken als je een punt zet vertroebelt je heldere kijk. Als je erin slaagt om te focussen op de WINST van de punt, dan is de stap makkelijker.

Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin.

Misschien wil je er wel een nachtje over nadenken. Over wat je allemaal vasthoudt. En of dat je energie kost of dat je er energie van krijgt. Kost het je energie? Wat dacht je van een punt? Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin!

Punt gemaakt ☺.