Ga je voor nu? Of voor straks? - Coachinge.nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga je voor nu? Of voor straks?

Wat bepaalt nu eigenlijk of je succesvol bent in het bereiken van een doel? Iets wat niet zo makkelijk is om te bereiken? Ik geloof dat het alles te maken heeft met een onvoorstelbaar sterke overtuiging dat je dat doel gaat halen. Maar er is meer. Ik ben even nieuwsgierig: hoe pak jij het eigenlijk aan als je een voor jou belangrijk doel wilt bereiken? Ga jij voor nu? Of ga je voor straks?

Opgeven? Nee zeg!

Natuurlijk hangt het halen van een doel af van jouw overtuiging of je het gaat halen of niet. Hoe meer jij er werkelijk van overtuigd bent dat je dat doel gaat halen, hoe harder jij je best doet. Opgeven komt dan niet voor in je woordenboek, dus de kans dat je het ook echt gaat halen is groot.

Is het jouw doel wel?

Misschien een rare vraag, maar daar zit het hem wel eens in. Als jij een doel hebt gekozen waar je niet echt blij mee bent, dan ga je waarschijnlijk (ver) voor de finish afhaken. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld als je werkgever een lastige klus voor je heeft bedacht. Je inzet zal vermoedelijk alleen maximaal zijn als je salaris er van afhangt… Het gebeurt ook bij doelen waarvan jij dénkt dat je ze zelf hebt gekozen, maar waarbij je, als je in je hart kijkt, eigenlijk iets of iemand anders aan het plezieren bent. Je geweten. Of je ouders. Of je partner.

Nu! Of straks.

Ik vertelde al dat er meer is dan je overtuiging. Wel eens gehoord van instant gratification en delayed gratification?
Instant gratification krijg je als je langs een ijskraam loopt, zin krijgt in een ijsje, een ijsje koopt en het op eet. Delayed gratification krijg je als je het ijsje niet koopt omdat je aan het sparen bent voor een horloge. Al het uitgespaarde geld zet je op de bank tot je voldoende hebt om dat horloge te kopen.

 

doelen

 

 

 

 

 

Stel je wilt afvallen

Je doel is 5 kilo afvallen, die hippe jurk weer aan kunnen en je fantastisch voelen als je ‘m aan hebt. Maar ja. Heeft je vriendin net een chocoladetaart gebakken. Zo eentje die het water in je mond doet lopen als je er alleen al naar kijkt. Laat staan als je er een hapje van hebt geproefd. Dan is het natuurlijk de vraag: ga jij voor nu die zalige, tongstrelende chocoladetaart? Of ga je voor die jurk en dat fantastische gevoel?

De kern van het verhaal

En dan zijn we bij de kern van het hele verhaal. Hoe succesvol jij bent in het halen van je doel is ook afhankelijk van jouw keus: wil je onmiddellijk genieten (en je daarna misschien rot voelen) of voel je je nu even rot omdat je iets nu niet hebt maar straks waanzinnig, als je dat gave doel hebt bereikt?

Je kunt het

Hang overal foto’s op van je doel, maak een moodboard, zet reminders in je telefoon, vertel iedereen je doel, vraag om controle en visualiseer iedere dag hoe jij eruitziet en voel hoe je je zult voelen als je dat heerlijke doel hebt bereikt.

Kan niet missen. Ik voel het. Jij gaat voor delayed gratification ☺