Stress is een reuzendoder - Coachinge.nu

Stel je wilt 100 worden.

Je let op wat je allemaal in je mond stopt, zit niet regelmatig bij een hamburgertent of frietkraam en verse groenten en fruit staan iedere dag op je menu. Daarnaast beweeg je ook nog iedere dag en ben je niet het type bankhanger. Als het een beetje meezit haal je met jouw actieve en gezonde levensstijl die 100 wel…

O ja, ik vergeet nog één ding. Om die 100 te halen kun je de dagelijkse stress die je ervaart goed hanteren. Want stress is een reuzendoder.

Overdreven?

‘Heel grappig’ denk je nu. Reuzendoder. We leven niet in sprookjes, we leven in de keiharde realiteit. Ja inderdaad en daar ligt nu precies het probleem. Al leef jij nóg zo gezond, als jij dagelijkse (enorm) veel stress ervaart dan ondermijn je een werkelijk goede gezondheid alsnog.

Niet altijd bewust van stress

Wist je, dat het goed mogelijk is, dat je je niet ten volle bewust bent van de grote hoeveelheid stress die je iedere dag hebt? In de waan van de dag doe je wat je moet doen en functioneer je min of meer op de automatische piloot. De stress die je voelt kan bij je zijn gaan horen omdat het er nu eenmaal altijd is. Het kan zo naar de achtergrond schuiven, dat je het je niet eens bewust bent.

stress

 

 

 

 

 

 

 

Stress voelen hoort niet standaard bij het leven

Het is een vergissing om te denken dat ‘je gestrest voelen’ onderdeel is van het leven. Natuurlijk is de stressvolle situatie zelf nagenoeg onontkoombaar. We wonen niet allemaal in een klooster in de Himalaya. De verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld je kinderen en de eisen die de maatschappij aan je stelt, zorgen er hoe dan ook voor dat er stressvolle situaties op je pad komen. Maar dat betekent niet, dat stress daarom standaard bij het leven hoort. Ook al veranderen je (stressvolle) omstandigheden niet, jij kunt wel actie nemen om goed met deze stress te kunnen omgaan.

Gezond zijn betekent stress aanpakken

Als jij graag gezond oud wilt worden dan is het noodzakelijk dat je een gezonde levensstijl hebt, maar ook dat je de stress die je ervaart aanpakt. Zelfs al ben je een ware gezondheidsgoeroe, dan nog ben je niet gezond als je dag in dag uit gestrest rond loopt. Pijn in je nek en schouders, hoofdpijn, onrust, haasten, een gejaagd gevoel, het idee hebben dat je nog zo allemachtig veel moet: allemaal signalen dat jij behoorlijk last van stress hebt.

Hoe pak je het aan?

Allereerst: erken dat je stress hebt. Voel maar wat er is. Bewustwording is een eerste belangrijke stap. En vervolgens: doe er iets aan! Laat het er niet zomaar zijn. Volg een Mindfulness Training, ga mediteren, doe aan yoga of Tai Chi, bezoek klankschaalsessies. Maar vooral: leer hoe je je kunt ontspannen en pas dit ook toe.

Langdurige stress kan zelfs de meest krachtige persoon zwak maken of erger. Geef de stress in je lijf geen macht door zelf het initiatief te nemen en te investeren in ontspanning. Niet passief op de bank hangen, maar actieve ontspanning zoals meditatie.

Je bent het meer dan waard om ervoor te zorgen dat stress jou niet in haar macht krijgt.