Moeilijk die vingerval! - Coachinge.nu

 

Moeilijke momenten

Peter heeft het moeilijk. Hij krijgt z’n rits niet dicht. Met een rood hoofd en onder het murmelen van héle ongebruikelijke klanken sjort hij aan z’n rits. Er verandert niks aan de stand van de rits en dus ook niet aan de gemoedstoestand van Peter.

Sjanie heeft het ook moeilijk. Ze is het nieuwe jaar voortvarend gestart met lijnen. Maar na een half pak speculaasjes, 2 chocolaatjes én de gebakken aardappeltjes die nog over waren, heeft Sjanie het er ontzettend moeilijk mee dat ze het niet heeft volgehouden. Ze vindt dat ze heeft gefaald en gooit het bijltje er bij neer.

Als ik iedereen die het ooit moeilijk heeft, of heeft gehad, hier voorbij zou laten komen, dan ben jij er ook bij. Iedereen krijgt z’n portie. Al is de rits voor de één al moeilijk, het halve pak speculaasjes voor de ander, en geeft de derde nog niet toe dat zij het moeilijk heeft, als de omstandigheden waarin zij verkeert ronduit dramatisch zijn.

Het heeft je wat te vertellen

Een moeilijk moment is er niet zomaar. Het heeft je wat te vertellen.

Als je iets wilt leren wat totaal nieuw voor je is, dan accepteer je (meestal) dat het eerst niet soepel gaat, dat je stuntelt. Je calculeert het in. Het is dan logisch voor je dat het eerst moeilijk is voordat het makkelijk wordt.

Maar als je je niet bewust bent dat je iets hebt te leren, dan accepteer je niet spontaan dat een moeilijke fase nodig is. Stel nou, dat je je er wel bewust van zou zijn? En dat je zou beseffen dat je wat mag leren als je het moeilijk hebt?

Weet je wat een vingerval is?

Ik kreeg van iemand een vingerval. Dit is een hulsje waar je aan beide kanten een vinger in kunt steken. Toen ik mijn vingers eruit wilde halen, lukte dat niet. Ze bleken muurvast te zitten en dat leverde mij toch wel een moeilijk moment op 🙂

Wat bleek nou, je kunt je vingers er alleen in slow-motion uithalen. Ik was me daar totaal niet van bewust en ging alsmaar harder proberen om mijn vingers eruit te halen waardoor ze alleen nog maar vaster kwamen te zitten.

Het ‘moeilijke moment’ was er om mij iets te leren, maar omdat ik me daarvan niet bewust was, leverde het me alleen maar frustratie op.

Goed nieuws

We hebben nog heel veel moeilijke momenten voor de boeg. Het goede nieuws is dat die momenten er niet zijn om je dwars te zitten. Integendeel. Die momenten zijn er om je verder te helpen. Ze zijn er om te gaan beseffen dat je iets te leren hebt.

Als Peter zijn rits niet dicht krijgt met vreselijk hard zijn best doen, mag hij misschien wel wat minder hard z’n best doen en wat meer achterover leunen. Als Sjanie het rigoureuze lijnen niet volhoudt, mag ze zich misschien wat meer tijd gunnen en wat meer van zichzelf gaan houden.

Moeilijke momenten? Je kunt er niet zonder!