Stop stress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stress is niet altijd negatief. Als er een grommende hond achter je aanzit met ontblote boventanden, dan helpt de stress jou om ontzèttend snel in actie te komen en er als een haas vandoor te gaan. Over die stress heb ik het niet 🙂

Deze 3 bijzondere tips gaan over de slopende stress die ervoor zorgt dat je uit je hum bent, dat je je ellendig voelt of dat je mentale of fysieke klachten krijgt.

Tip 1

Start met vaststellen van wat er met je gebeurt als je stress hebt. Wat gebeurt er in je lijf? Wat voel je? Wat doe je anders dan wanneer je geen stress hebt? Welke emoties zijn er in vergelijking tot de momenten dat je je kiplekker en stressvrij voelt? Welke gedachten heb je?

Schrijf nu voor jezelf op wat er in jou verandert als je stress ervaart. Hoe zorgvuldiger je dit doet, hoe beter het is. Enkele voorbeelden:

 • Als ik stress ervaar trek ik me terug en kunnen anderen me niet meer bereiken.
 • Als ik gestrest ben dan denk ik veel negatiever over mezelf of over anderen.
 • Als ik stress ervaar mopper ik op iets waar ik gewoonlijk geen last van heb.
 • Als ik gestrest ben dan versnelt mijn ademhaling en ga ik hoger ademen.
 • Als ik stress ervaar trek ik mijn schouders omhoog.
 • Als ik gestrest ben ga ik harder praten.
 • Als ik stress ervaar sla ik de deur harder dicht dan nodig is.
 • Als ik gestrest ben ga ik overdreven lopen schoonmaken.
 • Als ik stress ervaar komt er een rimpel in mijn voorhoofd.
 • Als ik gestrest ben kan ik niet meer lachen om iets grappigs.

 

Heb je het volledig voor jezelf in kaart gebracht? Heb je alle veranderingen opgeschreven die voor jou kenmerkend zijn als je stress ervaart? Lees dan Tip 2.

Tip 2

Ga voor jezelf na, op welk moment je je bewust bent van de aanwezigheid van één of meer van de voor jou kenmerkende stresssignalen. Misschien is dat pas als de ergste stress alweer voorbij is. Raak dan niet ontmoedigd! Het gaat erom dat je het je bewust wordt. Zodra je je aandacht vaker gaat richten op de aanwezigheid van stresssignalen, zal het je steeds beter lukken om op te merken dat je een signaal krijgt over de stress die je ervaart.

Het helpt, om je lijstje met stresssignalen vaak te herlezen. Door er aandacht aan te besteden is de kans groot dat je je eerder bewust bent van de aanwezigheid van stresssignalen. Alles wat aandacht krijgt groeit immers, dus ook het snellere bewustzijn van stress als je vaak herleest wat je hebt opgeschreven.

Waar je na veel herlezen van- en aandachtschenken aan je stresssignalen bereikt, is het besef ‘Ik heb stress!’ zodra zich een stresssignaal aandient.

Ben je je bewust dat je gestrest bent of begint te worden? Lees dan tip 3.

Tip 3

Zodra je je bewust wordt van (beginnende) stress, doe dan iets wat jou een time-outvan de stress geeft. Wat de beste time-out is voor jou kun je onderzoeken. Kies in ieder geval iets dat bij jou past en dat voor jou goed werkt.

Een paar voorbeelden:

 • Richt je aandacht op je ademhaling. Heel bewust, met je ogen dicht, aandacht geven aan de veranderingen in je lichaam als je ademhaalt.
 • Kijk naar een beeld dat jou uit de situatie haalt waar je je in bevindt. Bijvoorbeeld een voorwerp of afbeelding met een fijne herinnering. Alles kan, zolang het jou maar een moment van rust oplevert. Als je de gelegenheid hebt kun je een tuin of park inlopen, de natuur in.
 • Luister naar muziek of geluiden die rustgevend voor je zijn of waar je blij van wordt.
 • Ruik aan specerijen, bloemen of etherische oliën die je een fijne herinnering of gevoel opleveren.

 

Heb je eenmaal een time-out genomen? Dan heb je de kans om te besluiten om iets te doen aan de situatie die je stress oplevert. Je kunt vanuit een ander perspectief actie nemen en je laat je niet zo gemakkelijk meer meevoeren met die alles verslindende stress.

Wil je nog extra handvatten om de slopende stress uit je leven te bannen?
Kom dan naar de workshop: Stop die stress!