Waarom is het zo belangrijk om bewust contact te maken met je 'innerlijk kind' ? - Coachinge.nu
Innerlijk kindBen je bekend met de term innerlijk kind?

Ik vermoed dat je ‘m op z’n minst wel eens hebt gehoord.
Ik deel graag met je wat het precies is en voorál waarom het enorm belangrijk is, om een bewuste verbinding met je innerlijk kind te hebben en om positieve invloed uit te oefenen.

 

 

 

Wat is je ‘innerlijke kind?’

Je innerlijke kind is het kind dat je ooit was en dat nog steeds in jou aanwezig is. Sluimerend weliswaar, maar op het moment dat jij een trigger ervaart, zet jij je innerlijk kind ‘op het podium’. Je innerlijk kind neemt dan de regie m.b.t. wat jij denkt, voelt en doet over. Een trigger kan zowel positief als negatief zijn en heeft altijd te maken met wat jij zelf als kind hebt ervaren. In dit blog schrijf ik alleen over negatieve triggers omdat ze actie van je nodig hebben. Positieve triggers zijn fijn en die mag je koesteren.

Een voorbeeld van een negatieve trigger: iemand geeft jou het gevoel dat je dom bent, omdat je iets niet direct snapt. Dit werkt voor jou als trigger, als jij als kind werd afgerekend op het niet begrijpen van iets, of het niet snel genoeg oppikken van informatie. Deze trigger zorgt ervoor dat jij op dat moment niet reageert als de volwassene die je nu bent, maar vanuit het kind dat je ooit was. Een reactie vanuit je innerlijk kind kan merkbaar zijn m.b.t. je emoties, gedachten, gedrag en ook een bepaald gevoel in je lichaam.

De impact van (ingrijpende) ervaringen in je jeugd

Als je liefdevol bent opgevoed, dan heb je als kind gevoeld dat je er mag zijn en dat je de moeite waard bent. Waren je ouders niet in staat om je te geven wat je nodig had, of ben je op een andere manier tekortgedaan of gekwetst, dan was voor jou als kind de enige mogelijkheid om je staande te houden, het in het leven roepen van overlevingsstrategieën. Dit zijn gedragingen (met alle bijbehorende emoties en gedachten) om tóch aandacht te krijgen, of om niet op je kop te krijgen, of afgewezen of genegeerd te worden.

Misschien herken je één of meerdere van onderstaande opmerkingen die een kind te horen kan krijgen:

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”,
“Het is heel egoïstisch als je niet aan anderen denkt.”
“Alle anderen doen het en dus jij ook.”
“Als je dit niet goed doet, word je nooit wat.”
“Mama is erg verdrietig omdat jij je best niet hebt gedaan.”
“Wat zullen ze wel niet van je denken, als je er zulke rare ideeën op na houdt?”

Zomaar een paar voorbeeldjes van wat ouders aan hun kinderen meegeven. Je kunt je de impact hiervan voor jou als kind ongetwijfeld voorstellen. Kleine kanttekening: ouders zijn nooit schuldig, zelfs niet als ze de meest onhandige of zelfs kwetsende uitspraken of gedragingen jegens jou hebben gehad. Zij hebben gedaan wat zij op dat moment, met de kennis en inzichten die zij op dat moment hadden, gedaan wat hun enige optie was.

Het is niet alleen belangrijk om te beseffen dat je een innerlijk kind hebt. Het is ook nodig dat je beseft dat je je innerlijk kind soms voor jou in de plaats laat denken, voelen en reageren op de situatie waarin je je bevindt. Dit gebeurt alleen op de momenten dat jij door iets getriggerd wordt wat verband houdt met de pijn van je innerlijk kind.

Hoe weet je nu wanneer je je innerlijk kind ‘op het podium zet’?

Zodra er dingen met je gebeuren die je niet wilt, maar die je toch doet of laat gebeuren, dan weet je dat dit te maken heeft met je innerlijk kind. Ook als je beseft dat er iets niet klopt in de manier waarop je reageert, is het waarschijnlijk je innerlijk kind dat de regie heeft gepakt.

Dit zijn een aantal situaties, ervaringen of gedragingen die altijd aangeven dat je innerlijk kind is geraakt en dat het jou als volwassene tijdelijk van ‘het podium’ heeft verstoten:

·       Je hebt het gevoel dat er iets mis met je is.
·       Je bent een pleaser.
·       Je hebt het gevoel dat je het nooit goed doet.
·       Je vindt het moeilijk om los te laten.
·       Je voelt je incapabel.
·       Je bekritiseert jezelf veelvuldig.
·       Je bent keihard voor jezelf.
·       Je bent perfectionistisch.
·       Je loopt jezelf over de kop.
·       Je hunkert naar bevestiging van je omgeving.

De lijst kan eindeloos aangevuld worden. Het is goed om te weten dat iedereen (!) ervaringen heeft opgedaan die erom ‘schreeuwen’ om te worden aangepakt. En met aanpakken bedoel ik allereerst bewust worden. Zodra je beseft dat je innerlijk kind om aandacht vraagt, kun je in actie komen om de pijn of de angst van je innerlijk kind te verzachten of zelfs weg te nemen. Heb je dat eenmaal gedaan? Dan kun je als volwassene weer ’terug naar het podium’.

Verbinding maken met je innerlijke kind is erop gericht om je bewust te worden van het proces dat zich binnenin jou afspeelt, zodat je de uitdagingen waarmee je als volwassene te maken hebt, kunt begrijpen en in positieve zin beïnvloeden.

Drie manieren om contact te maken met je innerlijke kind

1.    Verbeeld je je kindertijd

Om contact te maken met je innerlijk kind is een eerste waardevolle stap om voor je te zien hoe je als kind was. Wat deed je? Hoe voelde je je? Waar werd je blij van? Wat vond je moeilijk? Waar was je bang voor? Wat kreeg je te horen? Hoe reageerde je in voor jou lastige situaties?

2.    Verzamel informatie over jouw innerlijk kind

Kijk daarna eens goed, welke patronen je bij jezelf waarneemt. Je herkent je innerlijk kind, als je merkt dat je telkens weer in dezelfde valkuil stapt. Dat is het moment dat je iets op precies dezelfde manier doet, zoals je dat als kind hebt gedaan.

Misschien heb je je verlaten gevoeld als kind doordat je niet genoeg aandacht kreeg. Je herkent dit in het hier en nu, als je je niet gezien of gehoord voelt en dit voor jou een enorme trigger is. Je voelt je eenzaam of verlaten, ondanks dat er genoeg mensen om je heen zijn.

Misschien heb je je bang gevoeld als kind doordat je veel kritiek kreeg. Je herkent dit in het hier en nu, als het voor jou een trigger is als iemand jou kritiek geeft of als je niet genoeg bevestiging krijgt. Of als je jezelf steeds overlaadt met kritiek.

Kijk vooral naar jouw triggers, ze geven je veel informatie over (de emoties van) jouw innerlijk kind.

3.    Schrijf een brief aan je innerlijke kind

Een manier om je te verbinden met je innerlijk kind, is door een brief te schrijven. Schrijf je innerlijk kind bijvoorbeeld dat je het rot voor hem/haar vindt, dat hij/zij niet de aandacht kreeg die hij/zij verdiende. Schrijf als je wilt ook op, dat je ernaar verlangt om een sterkere band met je innerlijke kind op te bouwen omdat je hem of haar beter wilt leren kennen en helpen indien nodig. Laat je leiden door wat je hart je ingeeft en schrijf vanuit de wijze volwassene die jij nu bent en die niet alleen verbinding zoekt, maar ook wil helpen en helen waar mogelijk.

Be ware of your innerlijke criticus

“Dit is dus echt heel raar wat ik nu zit te doen. Ik schrijf een brief aan mijn innerlijk kind. Ik lijk wel gek.” Zoiets zou zomaar door je hoofd kunnen schieten. Niet zo gek natuurlijk. Je bent volwassen en verbinding maken met de gevoelens die je had toen je klein was? Ja hoor, daar is ie: je innerlijke criticus. Als je verbetering aan wilt brengen in je huidige manier van doen, dan is het niet helpend om naar deze criticus te luisteren. Dus…. Gun jezelf de drie voorgaande stappen en geef je innerlijke criticus een dagje vrij 😉.

Liefs van Inge

PS 1
Wil je graag een deep dive maken en op onderzoek gaan naar jouw innerlijk kind? Wil je ervoor zorgen dat jouw innerlijk kind niet meer te pas en te onpas ‘op het podium’ wordt gezet door jou? Wil je stoppen met jezelf voorbij lopen en met denken, voelen of doen van van alles wat jou totaal niet dient? Je bent meer dan welkom voor een ‘inner child’ sessie, stuur je een mailtje als je er gebruik van wilt maken? Een inner child sessie duurt een uur en kost € 97,- (online kan ook).

PS 2
In de Facebook groep S.T.R.A.A.L! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoediging en trek ik regelmatig een kaart met een mooie boodschap voor je.