Als ik dit niet doe, ben ik geen goede moeder, dochter of collega*! - Coachinge.nu

*Ook vader, zoon, dochter, broer, zus etc.

Soms is angst heel helpend. Als er een grommende hond naar je toe komt rennen, met bloed doorlopen ogen en ontblote tanden, dan helpt angst je om héél snel in actie te komen.

In alle andere situaties, dus in alle situaties waarin jouw angst niet functioneel is, is angst net een schaduw die je achtervolgt. Het neemt bezit van je gedachten en legt daar een diepe schaduw overheen met onrust, twijfel en onzekerheid tot gevolg. Soms gaat het nog een stap verder en belemmert angst je zelfs om deel te nemen aan sociale situaties, of leidt het tot ernstige mentale of fysieke klachten.

Eén van de meest algemene vormen van angst, is de angst om afgewezen te worden. Iedereen ervaart dit op enig moment in zijn of haar leven. We willen er allemaal ‘bij horen.’ Ook de angst om niet goed genoeg te zijn, komt ontzettend vaak voor. Angst oefent hele negatieve invloed op je uit en weerhoudt je ervan om het leven te leiden waarnaar je verlangt en vooral ook, het leven dat je verdient!

Angst heeft diepe impact

Angst beïnvloedt elk aspect van je leven. Het heeft een ontzettend negatief effect op je levensgeluk. Er kan effect zijn op je relaties, je carrière, je gevoel van vrijheid en/of je gevoel van eigenwaarde.

De angst om afgewezen te worden weerhoudt je er mogelijk van om nieuwe verbindingen aan te gaan. De angst om niet goed genoeg te zijn houdt je gevangen in je comfortzone, ver weg van ontwikkeling en kansen. “Laat ik maar blijven doen wat ik altijd heb gedaan, dan kan het in elk geval niet fout gaan.”

Angst maakt je continue alert, waardoor je je zelf niet kunt zijn en niet kunt ontspannen. Het maakt je net een gespannen veer… Dat houd je op den duur niet vol, het put je volkomen uit.

Hoe overwin je je angst?

Het goede nieuws is, dat je je kunt bevrijden van de verstikkende angst. Ik noem graag de stappen die essentieel zijn om de controle over je leven terug te krijgen:

  1. Herken en erken je angst

Des te eerder jij je ervan bewust bent, dat er angst is die zich van jou meester maakt, des te groter wordt de kans dat je hier (positieve) invloed op uit kunt oefenen. Wat je hiervoor kunt doen is een evaluatiemoment inlassen, bijvoorbeeld aan het eind van de dag. Vraag jezelf dan: op welke momenten van deze dag voelde ik me onzeker, durfde ik niet, was ik bang om iets te zeggen of te doen? Schrijf dit bijvoorbeeld in een mooi dagboek of spreek het in als je niet zo’n schrijver bent. Hoe vaker je dit doet en hoe meer aandacht je dus besteed aan het herkennen van je angst, hoe eerder je het je bewust zult zijn. Je zult merken dat je het na verloop van tijd al direct gaat herkennen als het gebeurt.

  1. Verander je innerlijke dialoog

Als je tegen een ander zou zeggen wat je allemaal tegen jezelf zegt…. Dan hield je waarschijnlijk niet veel vrienden over 😉. Je kunt heel mild zijn voor een ander en een ander vergeven, maar jezelf?? Door keihard te zijn voor jezelf, wakker je je angst, om bijvoorbeeld niet goed genoeg te zijn, enorm aan. Zet eens op papier wat je jezelf allemaal in eisende en negatieve zin vertelt. Waarschijnlijk schrik je. Kijk dan eens heel kritisch naar wat je hebt opgeschreven en stap dan eens figuurlijk in de schoenen van iemand die ‘belachelijk mild’ is. Wat zou die persoon tegen je zeggen? Train jezelf dan in het jezelf toespreken met liefdevolle en milde woorden. Oefen met vriendelijker voor jezelf zijn. Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je waardevol bent, dat je goed genoeg bent en dat fouten maken menselijk is. Of, als dat aan de orde is, vertel jezelf dat je veilig bent of dat je mag vertrouwen op jezelf en jouw kwaliteiten.

  1. Geef jezelf ‘een schop onder je kont’

Angst houdt je in je comfortzones. Met andere woorden: doordat je angst ervaart, houd je jezelf tegen om in beweging te komen. Je verkrampt en blijft daardoor precies waar en hoe je nu bent. Er is geen ontwikkeling meer, geen groei. Wat er nodig is, is om jezelf uit te dagen door – ondanks je angst – nieuwe stappen te zetten, nieuwe activiteiten te gaan doen. Je mag je beseffen dat elke mini overwinning je zelfvertrouwen al enorm vergroot en bovendien verzwakt dit de greep van de angst.

  1. Zoek ondersteuning

Houd je angst niet voor je maar praat erover! Soms kan het delen van je gevoelens en gedachten al een enorme opluchting zijn. Luisteren naar het advies van iemand anders kan je vaak al helpen om vanuit een andere invalshoek te kijken. Een ander perspectief kan ook helpen bij het benoemen van positieve zienswijzen van de situatie die jou beangstigt.

Zet de eerste stap naar vrijheid!

Het staat er zo mooi. Herkennen, erkennen, innerlijke dialoog veranderen, schop onder je kont, ondersteuning vragen….In de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig. Je zult jezelf maar jaren en jaren verteld hebben, dat je niet goed genoeg bent. Dat verander je niet 1,2 3. Je zult maar krampachtig proberen om alle ballen in de lucht te houden omdat je anders ‘geen goede moeder, vader, werknemer, dochter, zoon, zus, broer of collega bent.’

I know… Ik werd geleid door de angst dat ik niet goed genoeg was, dat ik niet oké was, dat ik het niet kon, dat ik door de mand zou vallen en dat iedereen zou weten dat ik niet zo slim was als ze dachten. Het resultaat? Krampachtig proberen om alles perfect te doen, veel meer doen dan mijn agenda toeliet en me vooral heel moe voelen. Het gevoel altijd ‘aan’ te staan. Het kon natuurlijk niet uitblijven: ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Ik hoop en wens echt vanuit mijn tenen dat dat jou niet (opnieuw) gaat gebeuren.

Durf jij te erkennen dat je geleid wordt door angst? Wil je daar allemachtig graag een eind aan maken?

Als jij voelt of beseft dat dit het moment is, om de stap te zetten waarmee jij je los zult maken van je angst om te kunnen gaan lieven vanuit vertrouwen en ontspanning, dan help ik je daar heel graag bij. Mijn ervaring en kennis als coach helpt jou en motiveert jou maximaal, om de moedige stappen te zetten die leiden naar het einde van de krampachtigheid en naar het ontstaan van vertrouwen in jezelf, zelfwaardering en liefde voor jezelf.

Wacht niet langer. Neem nu de eerste stap naar een leven zonder angst en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je leest hier meer. Samen gaan we op ontdekkingsreis naar jouw innerlijke kracht en help ik je om de angst onder ogen te komen en daardoor te tackelen zodat jij je de stralende, zelfverzekerde persoon voelt die je in je hart altijd al bent geweest.

Laat de angst los en omarm het leven dat je verdient.

Heel veel liefs van Inge