Waarom je anno 2020 écht geen 'sorry' meer kunt zeggen!

Waarom je anno 2020 écht geen ‘sorry’ meer kunt zeggen.

Het begon al, toen ze te laat binnenkwam: “Sorry dat ik te laat ben!”

Bij het koffiezetapparaat kwamen we tegelijk aan, zij nét iets eerder dan ik. Zodra ze zag dat ik ook naar een kopje reikte zei ze: “Sorry!” en gebaarde dat ik eerst mocht gaan. Ik zei dat ze gerust eerst mocht, maar ze schudde haar hoofd: “Nee, nee, sorry hoor, ga maar.”

Ze is niet de enige. Er zijn veel mensen die vermoedelijk als lijfspreuk hebben: een dag geen sorry gezegd, is een dag niet geleefd. J

Het beeld van de dame uit de eerste alinea wordt het meest herkend: deze ‘Sorry!-zeggers’ zijn meestal niet zelfverzekerd, kunnen zich goed inleven in een ander en ze voelen zich snel schuldig.

In dit artikel deel ik met je hoe je een krachtige, respectvolle en begripvolle gesprekspartner wordt, door andere woorden te kiezen dan het woord ‘sorry!’

Er zijn vier categorieën sorry-zeggers

Niet iedere sorry-zegger valt in de categorie van de dame bij het koffiezetapparaat.

Sorry zeggen kan op vier manieren en misschien herken je er wel één of meerdere van.

 1. Het af en toe-tje

Af en toe floept er “sorry” uit, zonder dat het dagelijkse kost voor je is. Of je zegt nooit sorry. Als je je niet herkent in manier 2 t/m 4 dan behoor je tot deze categorie.

 1. De spijtoptant

Je hebt iemand onrechtvaardig bejegend, je realiseert je dit en je biedt je verontschuldigingen aan. Dit getuigt van respect! Spijt betuigen is aan te moedigen als je de ander werkelijk onrecht hebt aangedaan of als je werkelijk fout zat.

Bied je je verontschuldigingen aan om iemand te sussen die boos op je is, dan valt dit binnen categorie vier.

 1. De arrogante gehaktbal met een rol cadeaupapier

Je bent het je waarschijnlijk niet bewust, maar je gedraagt je als een ‘arrogante gehaktbal.’ Je denkt dat je een tegengestelde mening (die jouw waarheid vertegenwoordigt) het best kunt inleiden met “sorry, maar.” Of je leidt een opmerking, die niet gewaardeerd zal gaan worden, in met “sorry dat ik het zeg, maar..”.

De boodschap die je wilt geven is tegengesteld aan – of in ieder geval significant anders dan – de boodschap van je gesprekspartner. Door je opmerking in te luiden met ‘sorry’ verpak je boodschap als het ware in cadeaupapier. Althans: dat ervaar je zelf zo. Je beseft je niet dat de impact van de woorden na ‘sorry’ even confronterend overkomen (of zelfs nog meer!).

 1. De sorry-addict

Je zegt te pas en te onpas sorry voor van alles en nog wat en meestal heb je zelf niet eens in de gaten dat je zo vaak sorry zegt.

‘Sorry dat ik het zeg’ (herken je de arrogante gehaktbal met een rol cadeaupapier?), maar de ‘sorry-addict’ gedraagt zich onderdanig. De mensen die dagelijks ‘sorry!’ voor van alles en nog wat zeggen, geven te kennen dat zij de ander hoger in aanzien achten dan zichzelf. ‘Jij bent oké en ik niet.’ De dame van de koffiezetautomaat past in deze categorie. Het is net alsof ze zichzelf onderaan de ladder van importantie plaatst.

Tien suggesties als plaatsvervanging voor ‘sorry!’:

 1. Wat fijn dat jullie op me gewacht hebben! (i.p.v. sorry dat ik te laat ben).
 2. Top van je dat je zo met me mee denkt! (i.p.v. sorry, ik kan nu echt niet…).
 3. Wat fijn dat je het nog een keer wilt vertellen! (i.p.v. sorry, ik heb zó slecht geslapen, ik kon mijn aandacht er niet bij houden).
 4. Dank je wel voor je begrip (i.p.v. sorry dat het me niet gelukt is om…).
 5. Ik heb er echt spijt van! Ik wou dat ik dat anders had gedaan. (i.p.v. sorry).
 6. Ik vind het naar dat ik je hiermee niet kan helpen (i.p.v. sorry).
 7. Ik respecteer jouw mening, maar ik heb hierover andere informatie tot mijn beschikking dan jij (i.p.v. sorry, maar dat zie jij toch écht verkeerd!).
 8. Ik hoor wat je zegt, maar ik heb een ander inzicht hierover dan jij (i.p.v. sorry, maar jij begrijpt er niks van).
 9. Ik waardeer het enorm dat je me hiermee wilt helpen (i.p.v. sorry, ik ben hier te dom voor).
 10. Pok! Dat was een botsing! Heb je je pijn gedaan? (i.p.v. sorry).


De winst van stoppen met ‘sorry’ zeggen

Als je je uitdrukt zoals de voorbeelden hierboven en je laat het ‘sorry!’ achterwege, dan verbetert er meer dan alleen de sfeer tijdens het gesprek.

Het geven van een compliment is prettiger én krachtiger dan wanneer je je verontschuldigt. Bovendien voelt degene die het compliment krijgt zich gewaardeerd en dat is fijner dan wanneer hij of zij wordt geconfronteerd met iemand die ‘met gebogen hoofd’ sorry zegt.

Besef je dat je op gelijke voet staat met degene met wie je in gesprek bent. Je bent niets meer, maar ook niets minder waard dan de ander. Stoppen met ‘sorry’ zeggen helpt je daarbij.

Als je iemand het gevoel geeft dat hij of zij gehoord wordt, dan communiceer je respectvol ondanks een verschil van inzicht. Als iemand ‘Sorry, maar…’ tegen je zegt, dan zet je je alvast schrap. Ik wel tenminste. Je kunt op je klompen aanvoelen dat er dan iets komt wat jij niet prettig zult vinden om te horen.

Ik hoop dat ik met dit hele verhaal een stemmetje in je hoofd heb geplant, dat ervoor zorgt, dat als je toch per ongeluk nog een keer ‘sorry’ zegt, dat je het je realiseert. En dat je nadenkt over een fijner alternatief. Neem het jezelf in elk geval niet kwalijk als je toch sorry zegt. Het is juist een fijn bewustwordingsmoment. Hoe vaker jij je ervan bewust wordt dat je ‘sorry’ hebt gezegd, hoe groter de kans dat je ermee ophoudt!

Óp naar een toekomst die vrij is van ‘sorry’ en rijk aan complimenten en verduidelijking vanuit respect en gelijkwaardigheid! Halleluja 🙂

Inge