Voel je je afgewezen? Dit is de boodschap!

Voel je je afgewezen? Dit is de boodschap!

 

In dit artikel deel ik waarom het zoveel impact heeft als je je afgewezen voelt én de boodschap die het je geeft. 

Ik ervaarde het kortgeleden, op het moment dat ik mijn kennis en kunde aan iemand aanbood. De manier waaróp mijn aanbod werd afgewezen maakte dat ik (wat niet gezegd werd) hoorde: “Nee Inge, ik moet jou niet. Ik kots je uit. Jij bent niet van waarde. Je deugt niet.”

Wat bijzonder toch hè, dat iemand met een gezond verstand zóveel pijn kan voelen door een simpel ‘nee’? Gelukkig herkende ik vrij snel wat er met me gebeurde, waardoor ik me kon ontworstelen aan deze impact 🙂

Waarom doet dat toch zo’n pijn als je je afgewezen voelt?

Waarom is het voor veel mensen zo’n ontzettend lastige emotie om mee te dealen?

Het heeft diepe impact als de afwijzing voelt als afwijzing van jou als persoon (en dus niet alleen van de dienst of het drankje dat je aanbood). Je voelt je dan, alsof je er niet mag zijn, alsof jij als persoon wordt afgekeurd. Als je merkt dat je écht last hebt van een afwijzing, dan weet je zeker dat dit bij jou een rol speelt.

Je ervaart dit niet voor niets!

Je afgewezen voelen heeft een belangrijke boodschap voor je. Je had je ook boos of onverschillig kunnen voelen, maar dat gebeurde niet: jij ervaart deze emotie niet voor niets!

Als je je afgewezen voelt zegt dat wat over jou.

Wat er in jouw ‘buitenwereld’ gebeurt, zegt namelijk ook wat over je ‘binnenwereld.’ Met andere woorden: als jij je afgewezen voelt, dan heeft dat te maken met de manier waarop jij over jezelf denkt. Stel jezelf de vraag eens: in hoeverre wijs ik mezelf af? Of andersom: In hoeverre accepteer ik mezelfvolledig, met al mijn (vermeende…) fouten en onhandigheden?

Als het antwoord op deze laatste vraag ‘nee’ is – en dat ís het antwoord als je je afgewezen voelt – dan betekent dat, dat je in je omgeving naar bevestiging zoekt. Keer op keer op keer. Omdat je jezelf niet volledig accepteert verlang je dat je omgeving je bevestigt. Gebeurt dat niet? Dan ervaar je pijn omdat je denkt dat degene die jou afwijst gelijk heeft! De pijn voel jij intenser, naarmate jij jezelf meer afwijst.

Dit is de boodschap

Voel je je afgewezen? Dan wijs je in werkelijkheid jezelf af. De (intense) pijn die je voelt heeft een belangrijke boodschap voor jou: stop ermee om jezelf af te wijzen!

Ik weet het…. dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Want hoe verander je iets wat je al jaren en jaren doet en wat volledig in je systeem verankerd is?

Er is goed nieuws:

Er zijn goede mental coaches die jou helpen beseffen, dat gedachten zoals ‘Ik ben niet van waarde” of “Ik deug niet”, niet waar zijn. Pak samen met een coach jouw onzekerheid aan en krijg praktische handvatten waarmee je jezelf leert accepteren. Blijf niet doen wat je altijd gedaan hebt! Je krijg dan namelijk wat je altijd hebt gekregen en dat betekent dat het gevoel afgewezen te zijn je vermoedelijk nog veel vaker zal treffen. Investeer in jezelf en in je levensgeluk!

Ook jij verdient het om oprecht tegen jezelf te kunnen zeggen: ik hou van mezelf!

 

Inge