Hoe perfectionistisch ben jij? Doe de test! - Coachinge.nu

En: Zo voorkom je, dat je afstevent op een neerwaartse spiraal met oververmoeidheid, fysieke klachten, overspannenheid, een burn-out of een depressie tot gevolg. 

Om uit de houdgreep van perfectionisme te komen is het allereerst goed om je te beseffen hoe perfectionistisch jij eigenlijk bent. Hieronder staat daarom een test voor je. Je ziet 16 uitspraken staan. Ik nodig je uit om te te turven hoeveel van deze uitspraken voor jou van toepassing zijn:

 

         • Ik maak me altijd druk om wat anderen denken. …
         • Ik wil anderen graag een plezier doen.
         • Ik wil aardig gevonden worden.
         • Ik focus op wat ik fout heb gedaan of op wat ik fout zou kunnen doen.
         • Ik heb veel last van kritiek.
         • Ik houd m’n ideeën voor mezelf totdat ze ‘perfect’ zijn.
         • Ik vat alles persoonlijk op.
         • Ik vind het lastig om te relaxen omdat er altijd wel iets moet.
         • Ik vind het lastig om open te staan voor spontane dingen.
         • Ik wil alles heel erg goed doen.
         • Ik ben vaak boos op mezelf.
         • Ik ben niet goed genoeg.
         • Ik doe het liever zelf, dan weet ik zeker dat het goed gebeurt.
         • Ik ben niet snel tevreden over mijn eigen prestaties.
         • Ik stel alles in het werk om geen fouten te maken.
         • Ik denk dat ik niet oké ben als ik iets niet supergoed heb gedaan of als ik kritiek krijg.

 

Hoeveel uitspraken heb je geturfd? Zijn het er meer dan 6, dan zit je in de ‘gevarenzone’…

Vroeg of laat blokkeert perfectionisme jouw weg naar rust, geluk en voldoening. In het ergste geval ook naar een goede mentale en fysieke gezondheid. De prijs voor perfectionisme is veel te hoog!

Onderaan dit blog deel ik de 5 valkuilen met je, waardoor jij het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent en daardoor je perfectionisme blijft ‘voeden.’

Wat, als je erin slaagt om je perfectionisme aan de wilgen te hangen?  

Je beloning is:

 • een betere mentale gezondheid omdat je je veel beter en meer kunt ontspannen
 • meer berusting, voldoening en tevredenheid
 • groter geluksgevoel
 • vooral: een goed gevoel over jezelf hangt niet langer af van een prestatie


En dan vergeet ik nog:

 • minder stress
 • minder boosheid en frustratie
 • minder angst
 • minder fysieke klachten (nekpijn, hoofdpijn, schouderpijn, rugpijn, muisarm)
In de kern is perfectionistisme:
 • Je denkt dat je niet goed genoeg bent.
 • Je bent bang om niet oké te zijn.
 • Je bent bang dat anderen je niet voldoende waarderen.
Maar, wat heb je dan nodig om die angst te stoppen??

Hoe kun je er nu voor zorgen dat die angst stopt? En hoe kun je ervoor zorgen dat je stopt met langdurig te hoge eisen aan jezelf stellen? Jezelf niet meer over de kop te lopen? Niet langer voortdurend stress ervaren? Niet langer bang zijn dat je niet goed genoeg bent?

Ik deel twee belangrijke stappen met je:

Stap 1 Bewustwording!

Word je super bewust van je eigen perfectionisme. Het aanvinken van de uitspraken heeft je hierbij waarschijnlijk al een klein beetje geholpen, maar het gaat voorál om het je bewust worden van je dagelijkse gedachten en acties. Evalueer hiervoor al je acties en nodig jezelf uit om iedere dag opnieuw je gedachten op te schrijven: Wat denk je precies? Waartoe spoor jij jezelf aan? Hoe denk je over jezelf? Zijn je gedachten over jezelf negatief? Streef je naar waardering? Streef je naar perfectie?

Formuleer de uitspraken die je hebt aangevinkt hiervoor ook als vraag. Bijvoorbeeld: Vatte ik de algemene opmerking die werd gemaakt persoonlijk op? Ben ik vaak boos op mezelf? Etc.

Word je dagelijks bewust van wat er zich in je hoofd afspeelt en wat ervoor zorgt dat jij niet dat rustige, gelukkige, tevreden leven leidt dat je zou willen leiden!

Stap 2 Verander je focus!

Energie stroomt naar waar je aandacht aan geeft. Dat is je vast al bekend. Als je dus aandacht geeft aan wat er MOET en aan wat je allemaal fout kunt doen, aan de negatieve feedback die je kunt krijgen en aan de afwijzing die je mogelijk krijgt? Dan ervaar je logischerwijs een enorme berg stress.

Maar…. als je aandacht geeft aan hoe je je wilt voelen? Dan geef je energie aan datgene waar je ontspanning, rust of een goed gevoel over jezelf van krijgt. Jouw actie mag erop gericht zijn om jezelf te herinneren – dag in, dag uit – aan waar je naartoe wilt! Wat wil je voelen? Wat wil je beseffen? Wat wil je geloven? Een manier om dit te doen is om iedere dag een vast moment te kiezen en om dan je ogen te sluiten. ‘Droom’ vervolgens hoe het zou zijn als je je zou voelen zoals je je WILT voelen, duik helemaal in het gevoel.

Dit is een zeer krachtige oefening om je energie in te zetten voor wat je wilt realiseren!

Perfectionisme heeft impact!

En niet zo’n beetje ook. Het vraagt heel veel van je als je die lat steeds tot in de hemel legt. Je wordt er doodmoe van. En als kritiek er écht bij je inhakt, dat doet je dat ook bepaald geen goed. Misschien lig je er wel wakker van. Of je voelt dat je zelden of nooit goed genoeg bent. 

Niemand wil in die neerwaartse spiraal terechtkomen met oververmoeidheid of erger tot gevolg!

Wat je juist wél wilt is rust!

Ontspannen, zonder je zorgen te maken over wat je allemaal nog moet doen.

Relaxen zonder schuldgevoel.

Geen tranen meer in je ogen vanwege het gevoel dat je niet goed genoeg bent als je de lat die je voor jezelf had neergelegd niet haalde.

Perfectionisme = je niet goed genoeg voelen 

Perfectionisme komt voort uit het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Wist je dat er vijf valkuilen zijn, waardoor jij dat gevoel krijgt, dat je niet goed genoeg bent?  Als je er klaar mee bent om moe te worden van jezelf en als je er naar verlangt om ontspannen en uitgerust te zijn, dan is het noodzakelijk om de valkuilen te herkennen zodat je er voortaan met een grote boog omheen kunt lopen!

Ik heb de valkuilen (plus de tips om eruit te blijven!) beschreven in mijn e-book ‘De 5 valkuilen waardoor jij je niet goed genoeg voelt’. Je kunt het gratis downloaden: