De grote impact van een brief schrijven aan je lichaam - Coachinge.nu

 

Een brief aan je lichaam schrijven?? Voel je je wel helemaal lekker? 

Enige tijd terug schreef ik een brief aan mijn lichaam. Het was hoog tijd dat er een positievere verstandhouding ontstond tussen mij en mijn lichaam. Ik had altijd wel wat te mopperen… Door het schrijven van de brief, heeft deze verstandhouding een hele fijne positieve impuls gekregen.

Ik hoop je met mijn brief te inspireren tot het zelf schrijven van een brief, als je merkt dat jouw verstandhouding met je lichaam niet optimaal is. Of zelfs slecht….

Na afloop van het schrijven van de brief ben ik mij – als vanzelf – anders gaan gedragen in relatie tot mijn lichaam. Het schrijven leverde mij een belangrijk inzicht op en van daaruit ontstonden nieuwe actiepatronen, die een positieve impact op mijn leven (en mijn lichaam) hebben gehad. Ik deel deze nieuwe actiepatronen onder de brief met je. Maar eerst mijn brief!

“Lief lijf van mij

Ik ben erg hard voor je. Ik zadel je op met gepieker en ge-stress, waardoor jij verkrampt en me spanning en pijn bezorgt in de hoop dat ik een lesje leer. Maar ik ben hardleers. Ik luister niet. Ik blijf krampachtig vasthouden aan alles wat ik van mezelf moet, ik blijf mezelf veroordelen en controleren zodat de vicieuze cirkel waarin ik je breng, blijft bestaan.

Ik geef jou vaak de schuld van vermoeidheid of migraine, terwijl ik zelf degene ben die torenhoge eisen aan jou stelt. Ik ben bovendien het ene moment keihard bezig om ervoor te zorgen dat je hartstikke gezond bent, maar het andere moment laat ik alles los en zorg ik bar slecht voor jou. En dit herhaal ik keer op keer op keer. Ik maak het je niet gemakkelijk!

Ik besef me, dat ik ervoor zorg dat jij een harde dobber met me hebt. Je zult wel eens zuchten als je voor de zoveelste keer voelt dat ik de lat tot in de hemel leg en als ik jou met de zweep geef om dat allemaal waar te maken. Je zult je hoofd vermoedelijk schudden, als je me het strenge regime ziet aanhouden om dat even later als een baksteen te laten vallen.

Jij weet al, dat je altijd voor me zult zorgen en dat je altijd je uiterste best zult doen om mij het beste leven te laten leven. Ik ben blij met jou lief lijf! Ik ben je dankbaar voor je trouwe boodschappen aan mij, ook al pik ik ze vaak niet op.

Ik wil mijn zorg voor jou graag verbeteren lief lijf. Ik wil milder voor je zijn. Ik wil je koesteren, maar dan zonder dat ik daar heel krampachtig mee bezig ben. Meer vanuit een natuurlijke flow en niet vanuit krampachtigheid, controle en perfectionisme. Ik weet nog niet zo goed hoe ik dat moet doen, maar het begin is er: ik realiseer me dat ik veel meer vanuit flow, zachtheid en mildheid mag leven.

Weet je, er zit nog steeds veel angst in mij, om niet goed genoeg te zijn. Maar ook angst dat jij lelijk, oud en te dik wordt. Angst dat anderen me daardoor niet zullen waarderen. Dat ze met afgunst naar me zullen kijken. Dat ik er niet meer bij hoor. Als ik dit opschrijf zie ik in, hoe belachelijk dit zal klinken. Het begint natuurlijk bij zelfacceptatie. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat het aan jou te zien is dat ik ouder word. Ik wil er perfect uitzien. Niet realistisch, ik weet het, maar tóch wil ik krampachtig vasthouden aan (of terugkrijgen) wat er ooit was…..

Lief lijf, ik wil je koesteren en waarderen ‘no matter what.’ Hoe je er ook uitziet, hoezeer de tand des tijds ook invloed op je heeft: ik houd van je. Ik neem me voor, om je de liefde en ontspanning te geven die je zo verdient! Iedere dag opnieuw. Ik weet dat je er voor me zult zijn, ook als ik per ongeluk weer terugval. Je zult me herinneren aan mijn mooie belofte vandaag. Ik ben je daar nu al intens dankbaar voor!

Heel veel liefs van mij”

Oké, ik ga de brief schrijven. Hoe pak ik dat aan??

Stel: je hebt je erover heengezet dat het heel raar is om een brief aan je eigen lichaam te schrijven. En stel: je neemt je voor dat je de brief gaat schrijven! Echt TOP dat je dat wilt gaan doen!

Voor je begint met schrijven heb ik een tip voor jou: schrijf de brief naar alle stukken van je lichaam die je aandacht trekken. Is er pijn? Schrijf over de pijn. Is er afschuw over (een deel van) je lichaam? Schrijf over de afschuw. Is er teleurstelling omdat je iets niet (meer) kunt? Schrijf over de teleurstelling. Benoem wat jij voelt, ervaart, denkt. Neem hiervoor werkelijk de tijd en sta jezelf toe om te voelen wat er voor jou allemaal belangrijk is om op te schrijven m.b.t. de relatie van jou tot je lichaam. Misschien komen er wel tranen: heel goed! Laat ze maar stromen. Voel maar wat er keihard nodig is om te voelen.

Als je alles hebt opgeschreven sta jezelf dan toe om positieve, krachtige energie vanuit je hart door je lichaam te sturen. Voel dan eens, wat er met je gebeurt. Kijk vervolgens door de ogen van jouw innerlijke wijze naar je lichaam en merk op of je dankbaarheid kunt voelen voor wat je lichaam voor jou doet. Als je dat kunt voelen, kruip dan als het ware helemaal in dit gevoel van dankbaarheid. Misschien kun je ook liefde voelen.

Maak je brief pas af als je de dankbaarheid en de liefde voor je lichaam hebt gevoeld. Schrijf nu vanuit dankbaarheid en liefde het tweede gedeelte van je brief aan je lichaam.

Sluit af met een belofte. Een afspraak met jezelf waarvan je voelt dat je je er ook aan wilt houden.

Klaar. En nu?

Nu volgt er een belangrijk stuk: kom je belofte na. Zo simpel is het.

Voor mij betekende dit, dat ik iedere dag nadat ik was opgestaan heel bewust de intentie voor deze dag doornam. De meest uitgebreide versie daarvan was: Ik hou van jou, lief lijf en vandaag ben ik mild voor je en koester ik je. Ik geef je gezonde voeding en ik eis niet teveel van mezelf zodat je je kunt ontspannen. Als ik ergens bang, boos of verdrietig over ben, dan neem ik uitvoerig de tijd om te voelen welke signalen jij me daarover geeft. Ik verken daardoor waar deze angst, boosheid of dit verdriet over gaat. Ik stop het niet weg, zodat jij me niet langer sterke signalen hoeft te geven dat er iets niet in orde is. Ik ben je dankbaar lief lijf!

Behalve dat ik ’s morgens nog steeds start met een belangrijke intentie herinner ik me er gedurende de dag steeds opnieuw aan, dat ik dit met mijn lichaam heb afgesproken. ’s Avonds evalueer ik: ben ik mild genoeg geweest? Ben ik mijn belofte helemaal nagekomen of mag ik nog wat verbeteren? Welke intentie formuleer ik voor de volgende dag?

Ben je niet vertrouwd met de manier die ik hierboven beschrijf maar wil je dat wel graag leren? Je bent bij mij van harte welkom (online of live in Alphen aan den Rijn), ik help je hier graag bij. Je leven is veel rijker en fijner als je de signalen van je lichaam kunt ‘lezen’ en vertalen naar (andere) acties!

Liefs van Inge