Ik kan het mezelf niet vergeven. - Coachinge.nu

Vergeving

Ik kan het mezelf niet vergeven

Waarom heb ik niet het lef gehad, om die ándere keuze te maken?
Waarom heb ik mij laten gebruiken?
Waarom heb ik mijn kinderen een scheiding aangedaan?
Waarom heb ik mezelf zo dik laten worden?
Waarom heb ik geen ‘nee!’ gezegd?
Waarom heb ik het toegestaan?
Waarom ben ik niet gestopt?
Waarom….

Pijnig jij jezelf met deze, of soortelijke gedachten ?

Laad jij stapels met vurige kolen op je hoofd op het moment dat je beseft (of denkt) dat je een verkeerde beslissing hebt genomen? Ja?

Poe….. Dat moet heel naar voor je zijn!

Je houdt jezelf gevangen in een sterk net – door jezelf geweven – van schuld, schaamte en verdriet. Je zet de wijsheid die je vandaag hebt in, om te kijken naar wat je eerder ‘fout’ hebt gedaan en… je veroordeelt jezelf! Sterker nog….. vanuit de gedachte dat je niet oké bent, geef je jezelf vermoedelijk ook nog eens op je kop voor álles wat er fout gaat in het huidige moment!

Ai ai ai…

Je kunt het jezelf niet vergeven hè? Het is niet gek, want jezelf vergeven is oprecht één van de moeilijkste acties. Zelfs als je weet dat vergeving ervoor zorgt, dat je een grote hoeveelheid (mentale) ballast van je afgooit waardoor je veel lichter (en gelukkiger) door het leven gaat, is het nog steeds moeilijk om jezelf te vergeven.

Als je jezelf vergeeft, wil dat overigens niet zeggen dat je toegeeft dat het oké was wat je deed. Of dat je, wat er is gebeurd bagatelliseert.

Vergeving betekent dat je terugkijkt op wat er is gebeurd met heel veel compassie voor de (beperkte) wijsheid of mogelijkheden die je op dat moment had. Je deed wat je kon, of je deed wat jou op dat moment het beste leek. Zelf al was de keuze gebaseerd op angst of was het een vlucht van de werkelijkheid – je had er een reden voor. Hoe beroerd die keuze misschien heeft uitgepakt, dit was waartoe jij op dat moment in staat was. Op dat moment was dit voor jou de ENIGE keuze waartoe je in staat was.

Een vlucht, angst, of wat het ook was, deze keuze heb je destijds gemaakt. Je kunt het niet meer veranderen, terugdraaien of ongedaan maken. Helaas. Maar, het betekent niet, dat je jezelf daarom de rest van je leven moet blijven straffen door met schuldgevoel terug te blijven kijken naar dat ene moment.

Het is ECHT een misvatting om het logisch en terecht te vinden dat je, met de wijsheid van nu, je daden van toen veroordeelt. Nu weet je beter, maar destijds, op dat moment, in die situatie, was wat je koos de best mogelijke of enige optie voor jou.

Een andere reden waarom je zo weinig compassie met jezelf kunt hebben, kan zijn dat je de pijn die bij schuldgevoel hoort, verwart met bewustzijn en bescherming. Zolang je je schuldig blijft voelen en zolang je somber blijft over iets wat je in het verleden hebt gedaan, blijf je je bewust van wat jij (in jouw beleving) fout hebt gedaan. Je ervaart (onbewust) dat het voortdurende schuldgevoel (maar ook schaamte, verdriet, pijn) je beschermt tegen dezelfde ‘fout’ in de toekomst.

Echter, échte bescherming is er pas als jij jezelf vergeeft. Pas als je jezelf hebt kunnen vergeven, kun je in vrijheid verder leven.

Jezelf vergeven??

Ik hoor je nu denken: “Hoe moet dat in ‘s hemelsnaam, jezelf vergeven?” Begrijpelijke vraag!


Maya Angelou zegt hierover: ‘Als je leeft maak je fouten, dat is onvermijdelijk. Op het moment dat je die fout ziet, vergeef jezelf dan en neem dan deze uitspraak ter harte: ‘Als ik beter had geweten, had ik beter gedaan.’
De fouten die je vroeger maakte, hebben je gemaakt tot wie je nu bent, lief mens. En…. waren het écht fouten?? Of was het je enige optie? Of voelde het als een levensgrote stofzuiger waar je in werd gezogen, ondanks dat je wist dat het een foute beslissing was?


Hoe dan ook:
 Gebruik het inzicht dat je door je eerdere besluit of actie hebt verkregen! Gebruik het, voor compassie met anderen, voor een diepere wijsheid over jezelf, voor het kunnen maken van betere keuzes vandaag én in de toekomst!

Ik wens je toe, dat je de volgende zin vaak zult herhalen (opschrijven, uitspreken, lezen, denken) zodra je opmerkt dat je het lastig vindt om jezelf te vergeven: 
Als ik beter had geweten of gekund, dan had ik beter gedaan! 

En denk je per ongeluk dat je WEL beter wist? Dan had je de les nodig!
Liefs van Inge


PS 1

Je bent van harte uitgenodigd voor een (samen in te plannen) gratis ZOOM-call waarin ik je help met het nemen van de juiste stappen om jezelf te vergeven. Wil je hier gebruik van maken? Stuur dan alsjeblieft een mailtje naar info@coachinge.nu.

PS 2  
Ben je écht toe aan mildheid voor jezelf, wil je jezelf werkelijk kunnen vergeven en wil je rust in je lijf en in je hoofd en snak je ernaar om je niet steeds over de kop te lopen omdat je het allemaal zo allemachtig goed wilt doen? Wil je krachtig, zelfverzekerd, mild voor jezelf en duidelijk zijn en wil je respectvol je grenzen aan kunnen geven, zonder dat je je schuldig voelt? Neem dan ‘ns een kijkje bij m’n S.T.R.A.A.L! programma/methode.