De wérkelijke oorzaak van fysieke pijn - Coachinge.nu

Pijn

De wérkelijke oorzaak van fysieke pijn

Weet je wat ervoor zorgt dat jij vitaal bent en dat jij zonder pijn in actie kunt komen ? Onbelemmerde en vrij in je lichaam stromende levensenergie! Als jouw levensenergie volledig vrij kan stromen, dan ervaar je geen pijn. Dat is nogal een uitspraak hè?

Hieronder deel ik hoe dit in elkaar steekt en hoe het komt dat levensenergie niet stroomt.

Alles wat kan bewegen en wat ook daadwerkelijk beweegt, wordt gevoed door levensenergie. Dat kan niet anders. Wist je dat gedachten en emoties ook bewegen? Gedachten bewegen in je hoofd en emoties bewegen in je lichaam. Het woord ‘emotie’ is afgeleid van het Latijnse ‘emovere’, dat letterlijk ‘naar buiten bewegen’ betekent. Emoties kunnen overigens niet alleen naar buiten bewegen (een rooie harses als je je schaamt) maar ook naar binnen (het bloed trekt uit je wangen als je je te pletter schrikt).

Emoties zijn interessant in relatie tot het ontstaan van pijn.

Emoties kunnen ervoor zorgen:

-> Dat er elektrische lading in de spieren vrijkomt (spanning in je nek of schouders),
-> Dat je geluid gaat produceren (schreeuwen van angst of boosheid),
-> Dat je gaat bewegen (wegrennen, knarsetanden, fronsen, handen samenknijpen)
-> Dat er fysieke sensaties optreden (tranen, slijmvorming, hoge hartslag, bloeddruk)
-> Dat er een wijziging optreedt in de aanmaak of werking van hormonen of andere lichaamseigen stoffen.

Emoties zetten een uitgebreid scala aan gebeurtenissen in je lichaam in gang. Ze vormen één groot geheel met je gedachten, met wat je in je lichaam bewust ervaart (zoals spierspanning, tranen, snotteren), maar zéker ook met wat er zich in je lichaam afspeelt waarvan je je niet bewust bent: elektrische lading en ontlading, minuscule bewegingen in het bindweefsel, toename van de productie van adrenaline, cortisol of insuline, verstoring van de aanmaak van dopamine, serotonine en endorfine, verstoring van de werking van neurotransmitters, spierspanning die je niet opmerkt enz. enz. enz.

Wanneer je opgroeit worden de spontane, natuurlijke processen (die bij jou als gezonde baby vanzelfsprekend waren), meer en meer verstoord door je gedachten en door je emotionele reacties daarop. Je leerde bijvoorbeeld, dat je om liefde te krijgen moest glimlachen i.p.v. krijsen, als je boos was. Die glimlach leerde je toepassen als masker.

Het gevolg van de verstoring van jouw natuurlijke processen is merkbaar in de levensenergie die je ervaart. Er vormt zich namelijk een deel dat wordt ingezet om je uit te drukken (precies zoals je dat van nature wilt doen) én een deel dat wordt ingezet om te onderdrukken wat er van jou naar buiten wil.

Het gevolg hiervan kun je vast wel raden. Er ontstaat chronische spanning in je lichaam. Van nature stroomt je levensenergie vrij door je lichaam omdat er geen weerstand is. Door je aan te passen aan wat jij denkt dat jouw omgeving van je eist, ontstaat er wél weerstand. De prijs die je betaalt voor het onderdrukken van jouw natuurlijke staat van zijn, is fysieke pijn. Door niet te handelen vanuit verbinding met jezelf en met je natuur, krijg je van je lichaam een belangrijk signaal in de vorm van pijn: hey jij daar! Stop onmiddellijk met het onderdrukken van jouw levensenergie! Laat het stromen! Stop met aanpassen aan wat jij denkt dat er nodig is en ga terug naar jouw natuurlijke flow! Hup!

Pijn wordt in het leven geroepen door onderdrukte levensenergie. Alles in jou, dat niet spontaan en vrij is, voel jij in je lichaam als pijn:

-> Pijn die er al heel lang zit (niet geheelde oude pijn van fysiek of mentaal trauma).
-> Pijn van ‘je voordoen alsof,’ om niet afgewezen te worden.
-> Pijn van ‘meer doen dan je aankunt’ om applaus te krijgen (dat je overigens absoluut niet nodig hebt om goed genoeg te zijn, want dat ben je al!). 

Pijn is een signaal

Des te heviger de pijn, des te dringender de boodschap: kom alsjeblieft terug naar jouw natuurlijke staat van zijn! Zonder weerstand. Zonder forceren. Zonder ‘nep.’ Wees jezelf, precies zoals je bent, want dan ben je op je best!

Gedachten en emoties zijn niet gemakkelijk te sturen, zeker niet als ze je al jaren en jaren een kant op hebben gestuurd die jouw natuurlijke staat van zijn verloochent en die jou daardoor (veel) pijn bezorgt. Mocht je nu denken dat je iets verkeerd hebt gedaan als je fysieke pijn ervaart, dan wil ik je graag even toespreken: Je hebt niks verkeerd gedaan! Je hebt gedaan wat je hebt geleerd! Je hebt juist enorm goed opgelet en veel signalen van je omgeving opgevangen. Je hebt geleerd om je aan te passen! Je hebt geleerd om je anders voor te doen dan je van nature bent!

Het is niet bepaald een eitje om ervoor te zorgen dat wat jij jezelf al jaren en jaren hebt aangeleerd, uit je systeem verdwijnt. Het vraagt om een complete omslag in je manier van denken, in de emoties die je ervaart en in de manier waarop je handelt. Je mag leren om weer werkelijk vrij te zijn en te handelen, zonder dat dit je angst inboezemt en zonder dat het je spanning oplevert. Terug naar je natuur dus!

Veel liefs,

Inge

PS 1
Wil jij je fysieke pijn aanpakken en vermoed je een relatie met je anders, beter, perfecter of sterker voordoen dan je bent? Neem dan vooral contact met me op, dan verkennen we samen of deze relatie er inderdaad is. Je kunt me een berichtje sturen via info@coachinge.nu of door de reageren op dit mailtje. Ervaar je geen fysieke pijn, maar wil je wel graag de manier waarop je je hebt leren aanpassen aan je omgeving aanpakken? Ook dan kun je een mailtje sturen om te verkennen op welke wijze je dat het best kunt doen (info@coachinge.nu).

PS 2  
Ben je toe aan mildheid voor jezelf, wil je jezelf wérkelijk kunnen vergeven, wil je rust in je lijf en in je hoofd en snak je ernaar om je niet steeds over de kop te lopen omdat je het allemaal zo allemachtig goed wilt doen? Wil je krachtig, zelfverzekerd, mild voor jezelf en duidelijk zijn en wil je respectvol je grenzen aan kunnen geven, zonder dat je je schuldig voelt? Neem dan ‘ns een kijkje bij mijn programma S.T.R.A.A.L!