Vijf tips om je zelfvertrouwen een enórme boost te geven! - Coachinge.nu

Vijf tips om je zelfvertrouwen te boosten

Zelfvertrouwen hebben betekent, dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Het woord zelfvertrouwen begrijpen, is niet zo moeilijk. Een ander verhaal is het, om veel zelfvertrouwen te hebben! Bij de één is dat af en toe lastig, bij de ander is dat – helaas! – keer op keer het geval.

Wat kun je doen, als jij je zelfvertrouwen wilt laten groeien? Ik geef je 5 tips én een bonustip.

1.     Houd een ‘Yesss, ik heb het gedaan!!’ dagboek bij.

Mocht je nu denken: “Hoe kan dit in vredesnaam bijdragen aan het vergroten van mijn zelfvertrouwen?”, dan snap ik je . Ik leg het je graag uit. Alles wat aandacht krijgt groeit. Dat wil zeggen: als je je aandacht richt op alles wat er fout kan gaan, dan groeit dat in jouw bewustzijn. Je krijgt er meer en meer last van. Richt je je aandacht op het succes dat je hebt geboekt, dan groeit in jouw bewustzijn het gevoel van zelfvertrouwen.

Als je bijvoorbeeld je aandacht richt op alles wat je nog moet gaan doen en je maakt je daar van tevoren zorgen over, dan maak je de weg vrij naar gedachten in jouw hoofd die jou onder druk zetten. Je geeft dan als vanzelf aandacht aan alles wat je mogelijk vergeet, niet goed doet, laat mislukken, niet kunt en ga zo nog maar even door. Je voedt automatisch de gedachten die jouw zelfvertrouwen ondermijnen.

Door juist heel bewust en vaak aandacht te schenken aan alles wat je al hebt gerealiseerd groeit je zelfvertrouwen. Wat ik vaak hoor als mensen die deze tip van me krijgen is, dat ze vinden dat ze NIKS hebben gerealiseerd. Ik kan je op een briefje geven dat dit niet klopt. Je hebt vermoedelijk een blinde vlek op dit punt, waardoor je niet meer ziet wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen. ‘Yesss, ik heb het gedaan!!’ kan gaan over hele kleine dingen. Gun jezelf een grondige en eerlijke kijk naar wat je allemaal hebt gedaan. Misschien heb je ‘nee’ gezegd toen je een ‘nee’ voelde! Dit is er echt eentje voor in je dagboek. Of misschien heb je iemand met iets kleins geholpen en was die persoon daar tot je verbazing enorm blij mee. Ook een mooie om op te schrijven. Denk niet te groot en kies heel bewust voor de focus op wat je hebt gerealiseerd. Door het op te schrijven word je het je nog meer bewust en werk je actief aan het vergroten van je zelfvertrouwen.

Zolang jij je aandacht richt om wat je allemaal nog moet doen creëer je onrust. Zodra jij je aandacht richt op wat je al gedaan hebt, maar zeker ook als je je richt op de positieve impact die je op iemand hebt of op een fijn gevoel dat je hebt gehad, investeer je actief in het vergroten van je zelfvertrouwen.
Als je helemaal niet het gevoel hebt dat je iets goed doet, lees dan de laatste tip.

2.     Doe iets wat een piepklein beetje te moeilijk voor je is.

Als je ergens zelfvertrouwen van krijgt, dan is het wel van iets doen wat net ‘over het randje’ is. Door te doen wat je altijd al hebt gedaan krijgt je zelfvertrouwen natuurlijk geen grote oppepper. Dat gebeurt juist wél, als je iets doet dat een klein beetje buiten je comfortzone is. Een klein beetje, omdat de kans dan heel groot is dat je dit ook écht doet.
Een voorbeeld: je vindt het lastig om je uit te spreken en krijgt er al buikpijn van als je eraan denkt dat je iemand moet vertellen dat je het anders ziet. Spreek dan met jezelf af dat je begint om je uit te spreken naar iemand die ontzettend vertrouwd voor je is, je partner, je dochter, je beste vriendin of voor mijn part je huisdier…
Vier het vooral, als het je gelukt is om jouw stap buiten je comfortzone te zetten! Hoe meer je jezelf op deze manier traint en hoe meer succeservaringen je viert, hoe meer je je zelfvertrouwen vergroot.
Als je jezelf tegenhoudt om iets te doen dat moeilijk is en als je niet weet hoe je uit deze vicieuze cirkel komt, lees dan de laatste tip.

3.     Omring je met mensen die het beste in je naar boven brengen.

Iemand die jou motiveert en stimuleert is goud waard en het is belangrijk voor het groeien van je zelfvertrouwen, dat je er actief voor zorgt dat je vaak met zo iemand in contact bent. Je zelfvertrouwen neemt ook toe als je (vaak) in contact bent met mensen waar je bewondering voor hebt. Zoek deze personen op!
Besef je alsjeblieft, dat je hen niet voor niets bewondert: Iets van wat zij kunnen of doen, ligt klaarblijkelijk in het verlengde van wat jij ook goed kunt (of kunt leren)! Begin bijvoorbeeld eens met schrijven over wat je zo bewondert aan deze persoon en schrijf daarna verder over wat jij zélf leuk vindt.
Laat je inspireren! Droom over wat jij zelf zou willen realiseren en zet dan, als je dit eenmaal scherp op je netvlies hebt, voorzichtig een eerste stapje (lees dan ook nog eens wat er bij tip 2 staat).
Als het je voor je gevoel niet helpt om je te omringen met motiverende of bewonderenswaardige mensen, lees dan de laatste tip.  

4.     Maak een ‘Wow, ik ben goed-lijst’

Vraag aan de mensen die jou hartstikke leuk vinden of die van jou houden, om jouw meest positieve acties of eigenschappen op te schrijven. Bundel deze mooie uitspraken en neem het besluit om hier iedere dag of iedere week minstens één positieve actie of eigenschap aan toe te voegen. Hoe klein het misschien in jouw ogen lijkt, alles is welkom op de lijst! Hoe meer je bezig bent met wat je hebt betekend voor iemand of met wat je hebt gerealiseerd, hoe groter jouw zelfvertrouwen zal worden.
Als je het niet kunt geloven dat je goed bezig bent geweest, lees dan de laatste tip.

5.     Omlaag die lat!

Zolang je torenhoge eisen aan jezelf stelt, die bijna onmogelijk zijn te halen, dan is het logisch dat je ze inderdaad vaak niet haalt. Ten gevolge daarvan krijgt je zelfvertrouwen iedere keer een enorme knauw. Breng daarom de lat omlaag! Stel haalbare doelen aan jezelf. Vind je dat lastig ? Check dan het doel dat je jezelf wilt stellen bij iemand die jou hier goed feedback over kan geven. Hoe realistischer jouw doelen, hoe groter de kans dat je je doel haalt en hoe groter de kans dat jouw zelfvertrouwen groeit.
Als je het een onmogelijke opgave vindt om minder hoge eisen aan jezelf te stellen, lees dan de onderstaande tip.

6.     BONUSTIP

Je zelfvertrouwen neemt toe als je je angst overwint.
Je zelfvertrouwen neemt toe als jij jezelf complimenten gaat geven en als je complimenten van anderen aanneemt.
Je zelfvertrouwen neemt toe als je je eigen waarde gaat zien en voelen.
Je zelfvertrouwen neemt toe als je niet langer extreem hoge eisen aan jezelf stelt.

Maar ja…. Als dit nu juist stappen zijn die voor jou lastig (of zelfs onmogelijk) zijn (lijken), hoe krijg je dit dan voor elkaar?

In een gratis ZOOM gesprek deel ik de vier stappen met je die nodig zijn om zó de confrontatie met jezelf (en met je angst) aan te gaan dat je hierin écht mooie stappen kunt gaan zetten (ja, ook jij!). Je kunt je hiervoor aanmelden door te antwoorden op deze mail of door een berichtje te sturen via info@coachinge.nu. Je bent meer dan welkom voor dit fijne boost gesprek!
Veel liefs van Inge
PS

Ben je toe aan mildheid voor jezelf, wil je jezelf wérkelijk kunnen vergeven, wil je rust in je lijf en in je hoofd en snak je ernaar om je niet steeds over de kop te lopen omdat je het allemaal zo allemachtig goed wilt doen?

Wil je krachtig, zelfverzekerd, mild voor jezelf en duidelijk zijn en wil je respectvol je grenzen aan kunnen geven, zonder dat je je schuldig voelt? Neem dan ‘ns een kijkje bij mijn programma S.T.R.A.A.L! en vul dit formulier in om te verkennen of het programma bij jouw wensen aansluit.