In 3 stappen wél je grenzen aangeven! - Coachinge.nu

Nou heb ik me toch weer over laten halen om drie avonden te komen helpen. Verdorie! Waarom zeg ik dan ook ‘ja’? Terwijl ik het al zó druk heb! Ik heb nu geen avond meer vrij en ik snak juist naar een avondje he-le-maal niks! Ik baal van mezelf.

Herkenbaar?

Vertel jij jezelf, dat ‘voor jezelf opkomen’ egoïstisch is en dat het heel kwalijk is, als je iemand teleurstelt? Dan is de weg vrij naar het met voeten treden van je eigen grenzen lieve jij….

Hoe kan het anders? Ik deel graag drie stappen met je die jou zullen helpen om wél je grenzen aan te geven.

STAP 1 Train jezelf om heel alert te zijn

Het is echt ontzettend belangrijk, dat je jezelf traint in het je bewust zijn van het moment waarop jouw grens is bereikt. Of nog beter: dat jouw grens BIJNA is bereikt. Het gaat erom, dat je het heel bewust gaat opmerken, als je in een situatie terecht komt waar je helemaal niet in terecht WILT komen.

Hoe beter jij in staat bent om te signaleren dat je je niet oké voelt met wat er van je wordt gevraagd (of met wat je zelf dreigt te gaan aanbieden), hoe beter je de voorwaarden schept om actie te nemen. Oftewel: des te beter jij voorwaarden schept om je grenzen luid en duidelijk aan te geven.

Nu hoor ik je denken: prachtig, maar hoe doe ik dat? Hoe train ik mezelf in heel alert zijn op situaties waarin ik over mijn grenzen heen dreig te gaan?

Het is eenvoudiger dan je denkt! Een hele fijne manier om je heel bewust te worden van je gevoelens m.b.t. de situatie waar je in verkeert, is het toepassen van mindfulness. Ben je er al mee bekend? Mindfulness helpt je enorm, om je automatische reactiepatroon te vervangen door een bewuste en alerte houding. Als je dit eenmaal beheerst, lukt het je om sneller op te merken dat iets of iemand over jouw grenzen heengaat (of dat je zelf op het punt staan om over je eigen grenzen heen te walsen).

Opmerken dat je iets niet fijn vindt, gaat vooraf aan het aan kunnen geven van je grenzen. Anders gezegd: Investeren in jezelf trainen om alert te zijn is noodzakelijk als je je grenzen aan wilt kunnen geven.

Ben je nog niet bekend met mindfulness? Neem hier dan een kijkje voor de manier waarop je je dit volledig eigen kunt maken.

STAP 2 Neem kennis van de volgende belangrijke inzichten

Voor je over kunt gaan tot het adequaat en actief aangeven van je grenzen is het nodig dat je je een aantal dingen realiseert en verandert bij jezelf. Zolang jij de overtuiging hebt, dat het egoïstisch is als je ‘nee’ zegt, zul jij je grenzen niet aangeven (hoe goed je ook opmerkt dat je over je grenzen heen dreigt te gaan!). Ik deel daarom een aantal wezenlijke inzichten met je:

  • “You learn people how to treat you”. Je leert mensen hoe ze jou moeten behandelen. Laat deze gerust even ‘indalen’… Jij leert iemand dat het oké is om altijd over jouw grenzen heen te walsen, door dit keer op keer toe te staan.De meeste mensen in je leven willen dat jij gelukkig bent. En als jij ze de gereedschappen geeft om je daarmee te helpen, dan zullen ze die gebruiken. Je grenzen zijn deze gereedschappen! Als iemand weet waar jij gelukkig van wordt, zal hij of zij daar indien mogelijk rekening mee houden.
  • In plaats van egoïstisch gevonden te worden is het veel aannemelijker, dat mensen er respect voor hebben als jij je grenzen aangeeft. Als je nooit aangeeft wat voor jou belangrijk is, dan is de kans groter dat je ‘als voetveeg’ behandeld wordt, of dat je voor anderen ‘niet zichtbaar’ bent.Wederzijds vertrouwen en respect ontstaat pas, als je – op de juiste wijze (zie stap 3) – communiceert over jouw wensen, jouw behoeften en jouw grenzen. Respect voor jou is een logisch gevolg van voor jezelf opkomen omdat je daarmee duidelijk maakt dat iemand anders zondermeer over je heel kan lopen. Door niet aan te geven wat voor jou belangrijk en nodig is, vergroot je de kans dat je wordt gemanipuleerd. Of, een iets mildere variant, dat mensen zich enorm met je gaan bemoeien en jou vertellen wat jij moet doen.
  • Door het aangeven van je grenzen, geef je de ander duidelijkheid. Iemand weet precies wat hij of zij wel en niet van je kan vragen. En, niet onbelangrijk, het is voor jezelf ook volkomen duidelijk wat er gaat gebeuren. Geen getwijfel en onzekerheid dus.
  • Als je duidelijk je grenzen aangeeft voorkom je dat je je slachtoffer van de situatie voelt en dat je een naar gevoel overhoudt dat je hebt als je grenzen met voeten worden getreden (door de ander óf door jezelf).
  • Je voorkomt oververmoeidheid, een dichtgeslibde agenda, verlies van werkplezier, teleurgestelde gezinsleden, hoofdpijn, stress (of nog andere negatieve effecten van het niet aangeven van je grenzen). Tegelijkertijd win je aan levensplezier! Twijfel je hieraan doordat je bang bent voor de consequenties van het ‘nee’ zeggen? Lees dan de onderstaande tip.
  • Krijg jij een rotgevoel als je iemand teleurstelt? Besef je dan alsjeblieft, dat je iedere keer, als je ervoor kiest om de ander niet teleur te stellen, jezelf tekortdoet! Je zegt dan als het ware: jij bent belangrijker dan ik. Lieve jij, wil jij het leven van de ander leven of toch liever je eigen leven? Blijft het lastig voor je, om voor jezelf te kiezen omdat jouw overtuigingen je dat niet toestaan? Overweeg dan eens om samen met iemand die jou helpt om jouw overtuigingen te transformeren naar fijne, liefdevolle en krachtig ondersteunende overtuigingen. Neem bijvoorbeeld hier eens een kijkje, of hier.

STAP 3 Leer helder communiceren in 4 praktische stappen

In plaats van je hier uit te leggen hoe je – juist ook als je dat erg lastig vindt! – gemakkelijk en helder kunt communiceren (en gaat communiceren), bied ik je daarvoor in de plaats een gratis online privésessie aan. In deze sessie leg ik je de vier stappen uit en laat ik je ervaren hoe het werkt. Ik neem je mee in het eenvoudige proces waarmee je je grenzen zó leert communiceren, dat jij je er zélf volledig oké bij voelt (en dus niet schuldig), maar ook zodat de ander precies weet hoe jij de situatie ervaart, wat jij nodig hebt en waarom.

Heb je er belangstelling voor om te leren om helder te communiceren in 4 praktische stappen? Stuur me dan een berichtje en we plannen samen een gesprek in via ZOOM (online).

 

Ik wens je toe dat je deze drie stappen durft te gaan zetten en ook gaat zetten lieve jij! Je bent het meer dan waard om je grenzen aan te geven, zodat jij het leven kunt leiden dat je verdient.
Veel liefs van Inge