De 10 eigenschappen van een slapjanus - Coachinge.nu

Slapjanus


Wat moet je absoluut niet doen, zijn of denken als je mentaal sterk, zelfverzekerd, moedig, doortastend en veerkrachtig wilt overkomen? Met andere woorden: wat moet je niet doen als je het afschuwelijk vindt om een slapjanus genoemd te worden? Laat staan een slapjanus te zijn?

Slapjanus. Wat een negatieve klank heeft dat woord.

Een slapjanus is iemand met een slap karakter. Een sulletje. Iemand zonder ruggengraat. Iemand die overal aan toegeeft. Een slapjanus heeft geen lef. Hij of zij gaat iedere confrontatie uit de weg en komt niet voor zichzelf op.

Toch? Is dat ook jouw beeld van een slapjanus?Een bekentenis


Het lijkt nu, alsof ik 10 dingen voor je ga opsommen, met daarin de (stomme) eigenschappen van een typische slapjanus. Eigenschappen die jij koste wat kost moet zien te herkennen, zodat jij exact weet wat jij niet moet doen om ook maar in de buurt te komen van de titel ‘slapjanus’…

Toegegeven: het lijkt zo. Maar…..ik ga daarvoor in de plaats iets anders met je delen.

Lieve jij
, je bent nooit een slapjanus!
Je lees het goed: nooit.
De enige, maar dan ook echt de enige, die jou veroordeelt en die jou allerlei lelijke namen toebedeelt? Dat ben je zelf!

Je angst om het niet goed te doen, om tekort te schieten of om een blunder te begaan wint het bij jou dan misschien wel eens (of vaak), maar dat maakt jou absoluut geen slapjanus! De enige die dat denkt ben jij. Je bent niet pas oké als je eerst een heel rijtje taken hebt afgevinkt, of als je eerst de nodige proeven van bekwaamheid hebt doorstaan!

Je bent ALTIJD al helemaal oké, precies zoals je bent.

Als je iets spannend vindt, betekent dat niet dat je een slapjanus bent. Het betekent, dat er angst in de weg zit om volop van je leven te kunnen genieten. Die angst vraagt je om te kijken en te voelen. Iets niet durven is een signaal dat je aan de slag mag om je ‘binnen-boel’ grondig aan te pakken. Het betekent nooit dat je slap bent, of zwak of…..(welk lelijk woord jij ook maar voor jezelf bedenkt).


Wat doet dat rijtje hier dan onder?

Het rijtje hieronder is bonusmateriaal om jou een beetje scherp te houden 🙂 Zelfs al weet je dat je helemaal goed bent zoals je bent, is dat geen garantie dat je dat ook voor de volle 100% zo voelt! Daarom toch een rijtje. Niet met eigenschappen van slapjanussen – die bestaan niet – maar wel met handreikingen waarmee je kunt gaan voelen wat je al weet:


1.   Zelfmedelijden helpt je voor geen meter.

Het helpt niet om te blijven herhalen wat er fout gaat en wat er allemaal naar voor je is. Dat wil niet zeggen, dat juist datgene wat naar is geen aandacht nodig heeft, integendeel! Juist wel! Er is doelgerichte aandacht nodig. Zoek een professional die je daarbij begeleid, als je zelf niet over de juiste handvatten beschikt om dit te kunnen doen.


2.   Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.

Het klinkt zo makkelijk: zet die stap uit je comfortzone en doe het eens helemaal anders dan anders! Maar de praktijk is weerbarstig. Het is ontzettend moeilijk om iets te doen wat je eng vindt. Besef je alsjeblieft, dat als je nooit iets doet wat je spannend vindt, dat je jouw oneindige potentieel nooit helemaal zult benutten. Zoek iemand die jou zoveel vertrouwen en handvatten geeft dat je WEL de stap durft te zetten.


3.   Zet de ander niet op een voetstuk.

Jij bent gelijkwaardig aan ieder ander. Niemand is meer dan jij of beter, hooguit is iemand verder op zijn of haar ontwikkelpaadje. Verlaag je dan ook niet tot afhankelijkheid van het oordeel, het compliment of de waardering van de ander. Stop met pleasen van de ander en start met pleasen van jezelf! Ik weet het… dit is makkelijker gezegd dan gedaan als je iemand bent die het de ander graag naar de zin wil maken. Heb je hiervoor fijne, praktische handvatten nodig? Neem dan hier eens een kijkje (of hier als je niet in de buurt van Alphen aan den Rijn woont).


4.   Focus op wat er in positieve zin kan ontstaan.

Zolang je focust op wat er fout is gegaan, op wat je in het verleden niet hebt bereikt, op wat je moeilijk vindt, verandert er niks. He-le-maal niks. Zodra je je focus verlegt naar kansen, naar wensen, naar dromen, naar wat je zo graag zou willen? Dan moet je eens kijken! Je geeft dan alle ruimte aan ontwikkeling en groei!

Lieve jij
, wees nooit bang voor wat een ander van je vindt. Het is niet belangrijk. Het is veel en veel belangrijker wat je van jezelf vindt. Kan jouw zelfbeeld een fijne positieve boost gebruiken? Dit is een fijne meditatie voor je.


Ik wens je heel veel zelfliefde!

Inge


PS
Ben je toe aan mildheid voor jezelf, wil je jezelf wérkelijk kunnen vergeven, wil je rust in je lijf en in je hoofd en snak je ernaar om je niet steeds over de kop te lopen omdat je het allemaal zo allemachtig goed wilt doen? Wil je krachtig, zelfverzekerd, mild voor jezelf en duidelijk zijn en wil je respectvol je grenzen aan kunnen geven, zonder dat je je schuldig voelt? Neem dan ‘ns een kijkje bij mijn programma S.T.R.A.A.L! en vul dit formulier in om te verkennen of het programma bij jouw wensen aansluit.