Zo verander je de (negatieve) kijk op jezelf! - Coachinge.nu

“Als je het leven op één manier bekijkt,
is er altijd reden tot ongerustheid”
(Elisabeth Bowen, Ierse schrijfster).

 

 

Wat een waardevolle uitspraak en vooral een interessante zienswijze! Er kan op de plek van ‘het leven’ ook iets anders komen te staan. Wat dacht je van ‘jezelf’?? Het wordt dan: “Als je jezelf maar op één manier bekijkt, is er altijd reden tot ongerustheid.”

Als je jezelf altijd in eenzelfde daglicht ziet is de kans groot (ik ben het met Elisabeth Bowen eens), dat je je altijd wel ergens zorgen over maakt. Het is te vergelijken met een vergrootglas waardoor je steeds naar dezelfde plek kijkt. Als je steeds je eigen fouten uitvergroot, je gebreken, alles wat je eng en spannend vindt, alles waarover je je schaamt of schuldig voelt, dan zul je altijd onrust ervaren. Het voelt benauwend en levert stress op, als je alleen focust en blijft focussen op alles wat je niet wilt, maar wat er wel IS.

Herken jij iets van onderstaande uitspraken ?

Ik zie mezelf als onbetekenend.
Ik zie mezelf als schuldig.
Ik zie mezelf als onvolwassen.
Ik zie mezelf als kwetsbaar.
Ik zie mezelf als hard.
Ik zie mezelf als incompleet.
Ik zie mezelf als groentje.
Ik zie mezelf als imperfect.
Ik zie mezelf als minder slim dan anderen.
Ik zie mezelf als incapabel.
Ik zie mezelf als zielig.

Als je jezelf zo ziet (en het rijtje had nog veel langer kunnen zijn), dan is er een belangrijke uitnodiging voor je. Er ligt gelukkig een compleet nieuw jaar voor je! Halleluja! Het is nu de uitgelezen kans om de manier waarop je kijkt, te verbreden. Een kans ook, om de manier waarop je naar jezelf kijkt te verrijken met nieuwe filters en vanuit nieuwe richtingen!

Wat is daarvoor nodig?

Allereerst is het noodzakelijk dat je je beseft hoe je jezelf ziet. Wat vind je van jezelf? Hoe kijk je naar je acties en gedragingen?

Vervolgens is het nodig dat je bereid bent om je gekleurde bril af te zetten en om een stap terug te doen. Vanuit je bereidheid om vanuit een veel ruimer perspectief en door andere filters naar jezelf en je gedragingen te kijken creëer je een andere werkelijkheid voor jezelf.

Hoe breder je blik en hoe meer je in staat bent om van perspectief te veranderen, hoe groter de kans dat jij jezelf in een totaal ander daglicht gaat zien. Jezelf anders zien betekent dat je je anders voelt.

Hoe wil jij je voelen ?

Ik nodig je uit om met andere ogen naar jezelf en jouw capaciteiten te gaan kijken! Wil jij de garantie dat je dat ook lukt en dat je jezelf gaat zien als mild, ontspannen, waardevol, zelfverzekerd, capabel, krachtig of goed genoeg? Neem daarvoor vooral hier een kijkje, of hier.
Ik wens je een verfrissende blik op jezelf en op al jouw (ongekende) kwaliteiten !

Heel veel liefs,
Inge

PS

Om het jaar lekker te beginnen heb ik 2 fijne aanbiedingen voor je: De Mindfulness Training & de Spoedcursus Spreek je uit! kun je in de maand januari (2023) met korting aanschaffen.