Voel je afkeer voor bepaald gedrag van iemand? Dit is de boodschap! - Coachinge.nu

Je bent gisteren met je vriendin gezellig wezen lunchen en je geniet vandaag nog na van alle gezelligheid en van de warme verbinding die je met haar hebt gevoeld. Heerlijk was het!

Vandaag ben je in een crea Bea-bui en je bruist van de leuke ideeën die je hebt. Je legt alles klaar en net voor je wilt beginnen, belt je vriendin bij je aan. Enthousiast doe je open en je begroet haar hartelijk. Het is niet wederzijds… Je vriendin zit niet goed in haar vel en ze begint vol wrok en negativiteit te spreken over een hele vervelende ervaring.

Je voelt dat er iets in jou gebeurt.

 

Je enthousiaste stemming slaat om en je merkt dat je je wilt onttrekken aan de negativiteit en aan het harde oordeel dat ze uitspreekt. Je zult het zelf misschien niet zo benoemen, maar wat jij voelt op dit moment is afkeer.

 

Het gebeurt niet vaak dat iemand direct bij zichzelf herkent, dat hij of zij afkeer voelt als het gaat om intermenselijk contact. Dat kan er alles mee te maken hebben, dat jij jezelf onbewust de opdracht hebt gegeven om alles wat je over iemand anders denkt met de mantel der liefde te bedekken:

“Ik kán niks onaardigs voelen over haar, dat verdient ze niet.”
“Als iemand iets onaardigs tegen mij zegt, vind ik dat vreselijk, dus ik doe dat ook niet bij haar.”
“Het is onbeleefd om haar verhaal te onderbreken.”
“Ik hoor nu empathisch te zijn en ondersteuning, warme woorden en een schouder-om-op-uit-te-huilen te bieden.”

“Ik ben een rotvriendin, omdat ik afkeer voel door haar verhaal!”

 

Door jezelf op een dergelijke manier toe te spreken, negeer je iets heel wezenlijks. Namelijk dat jij je nu zo voelt zoals jij je voelt! Door het niet van jezelf te mogen voelen, duw je een emotie weg die er om schreeuwt om erkenning van jou te krijgen. Door dit te doen is het alsof je jezelf vertelt: ik ben minder belangrijk.

Wat is de boodschap?

 

Afkeer voelen brengt jou de boodschap, dat jij het nodig hebt om afstand te nemen van deze persoon of situatie.
Om dit te kunnen is het allereerst nodig om de emotie ‘afkeer’ te herkennen en te erkennen: “Ik erken dat ik afkeer voel voor het gedrag of de woorden van deze persoon.”

En nee, dat is niet vreselijk of dramatisch!

Jij bent er niets minder door als je dit voelt en ook de ander wordt er niets minder door, als hij of zij iets doet wat afkeer bij jou oproept! We zijn tenslotte allemaal mens, met menselijke emoties en met menselijk gedrag. Voelt iets niet oké, dan is dat slechts het gedrag of zijn het slechts de woorden die deze persoon sprak. De persoon is nog steeds oké! Het is belangrijk om dit onderscheid te maken.

Erken je eenmaal dat je afkeer voelt? Voel dan mildheid voor jezelf én voor de ander, maar zorg er wél voor dat je afstand neemt. Dit kan door een ander onderwerp aan te snijden. Of door aan te geven dat de persoon in kwestie niet op zo’n goed moment komt, maar dat je er graag een andere keer op terug komt.
De boodschap is hoe dan ook, dat je mag erkennen wat je voelt, daarbij stil mag staan (en het dus niet onder tafel te vegen) en dat je actie mag nemen waardoor je afstand creëert. En bedenk: de ander bepaalt niet hoe jij je voelt, de enige die dat kan, ben jij!

Zit jij nog in de valstrik?
 

Zit jij (nog) verstrikt in overtuigingen, die jou ervan weerhouden om acties te nemen die voor jou zo allemachtig nodig en fijn zijn? Vraag je dan eens af, of je dat wel zo wilt houden.
Heb je eenmaal het besluit genomen dat het de hoogste tijd is om je gelukkig en krachtig te gaan voelen en om milder en liefdevoller voor jezelf te worden?
Voel je dat je eraan toe bent om jezelf net zo belangrijk te gaan vinden als een ander?

Merk je aan alles dat het tijd is om wél je eigen grenzen te respecteren en te handhaven, terwijl je je daarbij krachtig en helemaal oké voelt?

Ik weet een manier om dat te realiseren! Door de stap te zetten naar een ervaren coach, wiens missie en hartenwens het is, om zoveel mogelijk mensen optimaal te ondersteunen, zodat ze maximaal genieten van hun leven en van zichzelf 😊.

Er zijn zoveel mensen die niet durven te luisteren naar hun innerlijke stem… Neem gerust een kijkje bij de mogelijkheden hieronder, die ervoor zorgen dat jij niet tot die doelgroep behoort!
Veel liefs voor jou!
Inge


PS 

In de FACEBOOK GROEP STRAAL! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoedigingen en meer. Regelmatig verzorg ik een live meditatie gericht op ontspanning of heling. Wil je daar bij zijn? Word dan lid van de groep door te klikken op de link.