Waarom ervaar jij die pijnlijke afwijzing, keer op keer? - Coachinge.nu

Voel jij je wel eens afgewezen? Misschien ook wel vaker dan één keer? De ene keer door je moeder, de andere keer door een kennis en de derde keer door je baas? De energie van afwijzing is de energie van terugdeinzen en verkleinen. Net als een hond die je voor straf naar z’n hok stuurt. Allereerst besteed ik aandacht aan afwijzing die je vaker ervaart. Verderop lees je meer over het gevoel van afwijzing door één specifiek persoon.

Je afgewezen voelen is voor de meeste mensen een pittige emotie om mee te dealen. Dat komt, omdat je voor je gevoel de boodschap krijgt dat je er niet mag zijn, of dat je niet goedgekeurd wordt: “Jij hoort er niet bij. Je kunt niet door de beugel. Jij bent niet oké.” En dat is uiterst pijnlijk.

Het zou fijn zijn om degenen, die je het gevoel hebben gegeven dat je werd afgewezen, eens flink de waarheid te vertellen hè? Hatsikidee, verdiende loon! Wat denken ze wel niet? Ze moeten zich schamen!

Als je dit gevoel hebt, snap ik je. Je wilt dan degenen die jou dit ‘hebben aangedaan’ laten inzien wat ze bij jou hebben teweeggebracht. Toch zijn het niet ‘de anderen’ die een lesje moeten leren….

De emotie ‘je afgewezen voelen’ zegt vooral iets over JOU. En over de reden waarom je deze situatie of dit incident hebt aangetrokken in je leven. Je ‘buitenwereld’ (wat voor iedereen zichtbaar gebeurt) is namelijk altijd een afspiegeling van je ‘binnenwereld’ (wat binnenin jou en dus onzichtbaar voor anderen gebeurt). Een gebeurtenis of ervaring is er nooit zomaar.

Ik stel je graag een aantal heel belangrijke vragen:

  • In hoeverre wijs jij jezelf af?
  • In hoeverre vind jij jezelf niet oké?
  • In hoeverre vind jij zelf dat (bepaald gedrag van jou) er niet mag zijn?

 

Goed om hierover na te denken op het moment dat jij je afgewezen voelt. Er is namelijk ALTIJD een verband tussen wat er met jou gebeurt en wat jij te doen hebt. Jouw omgeving bevestigt dat jij anders over jezelf mag/moet gaan denken, door je afwijzing te laten ervaren. Er wordt daarmee een richtingaanwijzer voor je klaargezet: stop met het afwijzen van jezelf!

Waarom ervaar je het als pijnlijk?

Wanneer je je vaker pijnlijk afgewezen voelt, weerspiegelt jouw omgeving de afwijzing die jij hebt naar jezelf. Ik geef graag een voorbeeldje: als jij waanzinnig blij bent met je nieuwe schoenen en iemand zegt: “Zo, nieuwe schoenen? Aparte kleur,” dan zul je bevestigend knikken en enthousiast vertellen hoe blij je ermee bent. Heb je nieuwe schoenen waar je zelf niet happy mee bent en waarvan je de kleur niet zo leuk vindt? Als iemand dan precies hetzelfde tegen je zegt, dan zul je het een pijnlijke opmerking vinden. De mate waarin je zelf tevreden bent over (iets van) jezelf, bepaalt hoe jij omgaat met de reactie van jouw omgeving. Bij afwijzing is dat net zo. Als jij jezelf helemaal oké vindt, met al je kwaliteiten, missers en onhandigheden, dan zal het gevoel van afwijzing niet noemenswaardig op je pad komen.

Voel je je afgewezen,

Dan wijs je jezelf af

De pijn van afwijzing zegt je:

STOP DAARMEE!

Door je afgewezen te voelen (en dat als heel pijnlijk te ervaren) erken je de ander in zijn of haar afwijzing van jou als persoon, of van jouw gedrag. Je bent het met hem of haar eens, want je vindt jezelf ook niet oké.

Diep van binnen zit er in jou het besef, dat jij net zo bijzonder bent als ieder ander mens. Dat jij hier bent om jezelf aan de wereld te laten zien. Diep van binnen weet jij, dat jij het allerbeste waard bent. Iedere keer dat je afwijzing voelt, word je eraan herinnerd dat je je aan het afsluiten bent van dit (onderbewuste) besef en dat het hoog tijd is, dat je daarmee stopt! Het is de hoogste tijd dat je zelf gaat zien en geloven dat je bijzonder bent en waardevol.

Herken je het gevoel van afwijzing? Kun je – een klein beetje – begrijpen dat dit gevoel van afwijzing álles te maken heeft met de afwijzing die jij voor (bepaald gedrag van) jezelf hebt? Dat is al een meer dan waardevol inzicht! Verlang je ernaar dat je dat pijnlijke gevoel van afwijzing nooit meer ervaart? Dat is absoluut binnen handbereik!

Wil je realiseren dat je je niet langer afgewezen voelt en dat je oprecht kunt leven vanuit de gedachte dat je helemaal goed bent zoals je bent? Stuur je dan een mailtje of bel/app je naar 06 81672203? We maken dan een afspraak om elkaar te zien via videobellen of live, net wat voor jou het best past. In dat gesprek neem ik je graag mee langs de stappen die voor jou nodig zijn, hoe dat voor je voelt als je ze eenmaal zet en welke impact dat uiteindelijk op je zal hebben. Je bent niet verplicht om de stappen die ik tijdens het gesprek (vanuit mijn jarenlange ervaring) voor je zal uitstippelen, daadwerkelijk te gaan zetten. Dus… je kunt je geen buil vallen 😊.

Liefs van Inge

PS 1

Voel je je afgewezen door die ene speciale persoon?

Voel je je slechts één keer afgewezen? Bijvoorbeeld als je je hart wilt openen en op het punt staat om je met iemand te verbinden, maar hij of zij heeft daar op dat moment geen zin in en wijst je af. Dan zou je kunnen zeggen dat je gevangen zit in een diep verlangen. Juist de afwijzing is het antwoord waarmee je de sleutel naar dat verlangen kunt vinden. Wanneer er oprecht een impuls was om met deze persoon te verbinden, zou dat ook zo gebeurd zijn. Wanneer de ander daar niet voor in is, op dat moment, heb je te onderzoeken wat er aan de hand is. Was je misschien niet goed afgestemd op de ander? Miste je belangrijke informatie over de ander? Wat mag je eerst weten/onderzoeken/beseffen voor je toe bent aan verbinding?

PS 2

  • Merk jij dat je (herhaaldelijk) het gevoel hebt dat je wordt afgewezen? En doet je dat heel veel pijn? Lees hier wat je kunt doen om dat niet meer te hoeven ervaren.
  • In de Facebook groep S.T.R.A.A.L! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoediging en trek ik regelmatig een kaart met een mooie boodschap voor je.