Wat je moet weten over het irritante gedrag van je (gespreks) partner. - Coachinge.nu


“Ze zei doodleuk dat ik het zelf maar uit moest zoeken!!

“Die zak denkt alleen maar aan zichzelf!”
“Ze zei helemaal niks! Echt helemaal niks. En dat terwijl ik me zó had uitgesloofd!”
“Of ik dat verslag vandaag nog kon aanleveren!! Hij denkt zeker dat ik niks zit te doen!”
“Er kan nooit een complimentje of een woord van waardering vanaf, het enige wat ik van haar te horen krijg is kritiek en gezeik!”

Wat kunnen sommige mensen in je omgeving zich toch irritant gedragen hè? Getver! Het meest vervelend is het, als je dagelijks te maken hebt met zulk irritant gedrag, bijvoorbeeld van je partner of je naaste collega.

Er is iets dat je moet weten over dit irritante gedrag.

Het contact dat jij hebt met mensen is er niet voor niets. Misschien ken je de uitspraak “Iemand komt in je leven om feest met je te vieren, of om je iets te leren?” Drie keer raden tot welke groep de mensen behoren, die zulk irritant gedrag vertonen?

Precies. Het zijn mensen die jou iets komen leren. Nee, niet zomaar iets onbenulligs waar je zo overheen kunt stappen! De meest irritante mensen zijn degenen die er speciaal voor jou zijn, om je een enorme spiegel voor te houden en om jou iets wezenlijks te leren.

In het contact met anderen, is het gedrag van de ander namelijk altijd een spiegel voor je, waarbij je te zien krijgt hoe jouw relatie met jezelf is. Ik geef je graag een paar voorbeelden.

Als jij een gesprekspartner aantrekt….

… die jou kleineert, dan spiegelt dit jou, dat jij je eigen waarde onvoldoende beseft;
… die jou egoïstisch bejegent, dan spiegelt dit jou, dat jij zelf onvoldoende voor jezelf opkomt;
… die naar je schreeuwt of irritant van zich laat horen, dan spiegelt dit jou, dat je je onvoldoende luistert naar wat er werkelijk in jou leeft.
… die jou vernedert, dan spiegelt dit jou, dat je jezelf bij lange na niet goed genoeg vindt;
… die er niet voor je is, dan spiegelt dit jou, dat jij vindt dat je iemands aandacht of liefde niet volledig verdient.

Ik kan je vertellen, dat wat er onbewust in jou aanwezig is aan overtuigingen over jezelf, jouw leven voor een ‘belachelijk groot’ deel bepaalt. Gelukkig zijn er (gespreks) partners die voor jou zichtbaar maken, waartoe jij jezelf aanzet. Jouw (gespreks) partner laat jou in de spiegel kijken waarin je ziet wat jij jezelf ‘aandoet’. Hij of zij zegt tegen jou, wat jij tegen jezelf zegt of wat jij over jezelf denkt.

En nu komt het…. Deze negatieve overtuigingen over jezelf zullen jou net zo lang gespiegeld worden door de mensen waaraan jij je irriteert, tot het op een dag tot je doordringt, dat zij jou verduidelijken wat er zich in jou afspeelt. Sterker nog…. Je bent een magneet voor mensen die voor jou een belangrijke spiegel zijn. Als je een andere baan kiest of gaat scheiden vanwege die ‘irritante’ ander, kom je in je volgende werkkring of relatie opnieuw in contact met dezelfde spiegels. Met andere woorden: je treft wéér personen op je pad, die zich irritant gedragen. Tenminste, als je niets doet met de boodschap van de spiegel.

Vraag jezelf eens af: aan welk gedrag van de mensen in mijn omgeving erger ik me? Waar word ik woedend om? Wat haalt het bloed onder mijn nagels vandaan? Waar word ik strontchagrijnig van? Wat neem ik mensen kwalijk? Naar welk gedrag kijk ik hoofdschuddend?

Heb je dat eenmaal scherp, dan is de volgende en meest belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen: welk gedrag of welke overtuiging van mezelf verdient mijn aandacht? Waarom krijg ik deze spiegel voorgehouden? Welke overtuiging van mij verdient er een grondige transformatie?

Vind je het lastig om dit volledig helder te krijgen? Dat is niet gek en je bent niet de enige! Weet alsjeblieft dat het meer dan nodig is dat je de antwoorden op de vragen vindt en vooral

Wil je het niet alleen helder krijgen, maar wil je de verandering die bij jou – klaarblijkelijk – zo nodig is, realiseren? Ga ervoor lieve FNAME!

Heel veel liefs,

Inge

PS 1
Als je het niet alleen wilt doen, help ik je graag bij je waardevolle proces. Meer lezen kan hier of hier of hier.

PS 2
In de Facebook groep STRAAL! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoedigingen en meer. Donderdag  26 januari ’23 verzorg ik een live meditatie waarbij je kennis maakt met jouw toekomstige zelf, een krachtige manier om jezelf te motiveren om ándere stappen te gaan zetten.

PS 3
Om het jaar lekker te beginnen heb ik 2 fijne AANBIEDINGEN voor je: De Mindfulness Training & de Spoedcursus Spreek je uit! kun je in de maand januari (2023) met KORTING aanschaffen.