Ik ben eerlijk tegen je: dit is niet eenvoudig! - Coachinge.nu

Zo meteen ben ik eerlijk tegen je. Maar eerst nog iets anders.

Een ‘innerlijke criticus’, dat klinkt je vast bekend in de oren. Die van mij is een vervelend mannetje in mijn hoofd dat ontzettend geïrriteerd kijkt. Zijn vinger is dreigend opgeheven en uit zijn mond komen niet bepaald pareltjes en rozenblaadjes…


Hoe ziet die van jou eruit? Misschien heb je er geen beeld bij, dat kan ook. Maar je voert waarschijnlijk wél heel regelmatig gesprekken met hem! Of haar. Of een genderneutraal type 😊.


De innerlijke criticus, dat is je vast bekend, is de stem in je hoofd die jou veroordeelt en die jou in negatieve en verwijtende zin toespreekt. Deze afkeurende stem is ooit in jouw leven ontstaan als overlevingsstrategie. Dat wil zeggen: er zijn situaties geweest die ervoor hebben gezorgd dat jij, om je staande te kunnen houden, een stemmetje in het leven hebt geroepen. Dat stemmetje vertelde jou precies wat je moest doen om:


–       Aardig gevonden te worden.
–       Erbij te horen.
–       Geaccepteerd te (blijven) worden.
–       Oké te zijn.
–       Goed genoeg te zijn.
–       Niet afgewezen te worden.


Dat stemmetje is gebleven en is nu jouw innerlijke criticus.
 
Iedere moment waarop jij denkt dat je door bepaald gedrag NIET aardig gevonden zult worden, of dat je er NIET bij zult horen (en ga zo het hele rijtje hiervoor maar langs) dan klinkt de stem: “Je bent een sukkel als je dit doet!” “Het loopt fout met je af, stop hier mee!” enz. enz. enz.
 
Ik hoor je denken: “Maar hoe verander ik die innerlijke criticus dan in een innerlijke cheerleader (ofzo)?”


Dat komt nu 😊
 
Ik ben nu graag eerlijk tegen je. Het is niet eenvoudig om een innerlijke criticus (die je al jaren bij je hebt!) de mond te snoeren. Vooral niet op een manier waarmee jij vrede hebt en die je volledig accepteert. Laat staan, dat je je innerlijke criticus verandert in een cheerleader die jou aanmoedigt in plaats van afkeurt. Maar ook al is het niet eenvoudig, het is wel ongelooflijk belangrijk!


Dus… aan de slag!


STAP 1

Allereerst: besef, dat niet je innerlijke criticus in control is, maar dat jij dat bent. Je hoeft niet te luisteren naar de stem! Het besef, dat je niet hoeft te luisteren naar wat de stem in je hoofd zegt, is een hele waardevolle eerste stap.

STAP 2

Zodra je merkt dat je een stem hebt waarnaar je niet hoeft te luisteren, ben je in staat om ‘als buitenstaander’ vragen te stellen aan je innerlijke criticus. Stel vragen zoals: Waar ben je zo bang voor? Wat denk je dat er met me gebeurt als je je zin niet krijgt?
 
STAP 3

Geef eerlijk antwoord op de vragen uit stap 2. Zodra je nadenkt over deze antwoorden, besteed je aandacht aan waar het bij jou wérkelijk om gaat. Je pelt dan als het ware een dekentje af van alles wat je er onbewust onder hebt weggestopt.

STAP 4

Zet de stap naar een ervaren professional, als je merkt dat je zelf niet verder komt. Stel je open voor praktische oefeningen, nieuwe inzichten en methodes. Hiermee zul jij in staat zijn, om niet alleen af te rekenen met jouw innerlijke criticus, maar vooral ook het vertrouwen en het lef te verwerven om een ‘innerlijke cheerleader’ te durven verwelkomen die jou versterkt, bevestigt en bemoedigt.

Wat kun je bereiken?

Als ervaren emotie coach ben ik er graag voor je met hele praktische handvaten en tools, waardoor jij af kunt rekenen met je angst, schaamte of onzekerheid. En waardoor jij volledig kunt gaan beseffen en voelen, dat een ‘innerlijke cheerleader’ veel beter bij je past. Voel je dat eenmaal? Dan is de deur open naar een toekomst zónder jezelf tekort te doen of te bekritiseren!


Heel veel liefs,

Inge


PS 1
Meer lezen over hoe ik je help om het ‘cheerful’ leven te gaan leiden waarnaar je verlangt?  Dat kan HIER (programma S.T.R.A.A.L!), HIER (Individuele coaching) of HIER (Online). 


PS 2
In de FACEBOOK GROEP STRAAL! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoedigingen en meer. Donderdag 9 februari verzorg ik een hele bijzondere live meditatie die is gericht op diepe ontspanning en heling. Wil je er (regelmatig) bij zijn? Word dan lid van de groep door te klikken op de link.

PS 3
Het kan nog nét! Ik heb tot en met 31 januari 2023 twee aanbiedingen voor je: De 8 weekse MINDFULNESS TRAINING én de SPOEDCURSUS SPREEK JE UIT! schaf je deze maand met korting aan.