3 simpele vragen die je levensplezier extreem positief beïnvloeden - Coachinge.nu

Wie wil er nou geen plezierig leven leiden ? Het liefst wil je toch iedere dag zorgeloos genieten, blij zijn en lachen?

Helaas steekt het leven – voor verreweg de meeste mensen – toch iets minder ideaal in elkaar. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Maar, heb je dan wel invloed op de mate waarin je plezier hebt in het leven?
En zo ja, hoe doe je dat dan en hoe doe je dat op de juiste manier?

 

Om antwoord te kunnen geven op deze twee vragen, schets ik eerst voor je, wat je nodig hebt om een gelukkig mens te kunnen zijn, aan de hand van de piramide van Maslow:

 

 

Om een gelukkig en plezierig leven te kunnen leiden zijn een aantal voorwaarden essentieel. Maslow geeft dit als gekleurde lagen in bovenstaande piramide weer.

Zolang er niet is voldaan aan de meest basale voorwaarden, kan er van een plezierig leven natuurlijk geen sprake zijn. Je hebt nu eenmaal zuurstof, eten en drinken, een dak boven je hoofd, maar ook veiligheid en een goed functionerend lichaam nodig om plezier in het leven te hebben. Vervolgens is ook het liefdevolle contact met anderen prettig.

Het gaat in een mensenleven niet altijd, zoals je dat het allerliefst wilt. Dat herken je vast.

Wat bijvoorbeeld, als je onvoldoende geld hebt om jezelf van voedsel, kleding of onderdak te voorzien? Of als je gezondheid niet optimaal is? Wat, als je je niet veilig voelt omdat je je bijvoorbeeld in een vechtscheidingssituatie bevindt? Wat, als er misbruik van je wordt gemaakt, in welke vorm dan ook?

Bij een heel groot aantal mensen is de basis wel min of meer oké, maar loopt het verder naar boven in de piramide spaak. Denk bijvoorbeeld aan het niet ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde. Of als je zelfvertrouwen onvoldoende groot is. Of dat je onvoldoende respect en waardering ervaart.

Er is uiteindelijk nog een ultiem ingrediënt voor een gelukkig en plezierig leven: de mate waarin jij erin slaagt om tot zelfactualisatie te komen. Dit wil zeggen, de mate waarin jij erin slaagt om jouw volledige potentieel (wat jij idealiter gezien kunt bereiken) ook helemaal te benutten (bereikt).

Wat je nodig hebt om een gelukkig en plezierig leven te leiden is in de piramide mooi in kaart gebracht, maar de vragen van het begin zijn daarmee nog niet beantwoord: Heb je invloed op het vergroten van je levensplezier? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Het lijkt misschien voor jou, alsof je geen enkele of weinig invloed hebt op jouw levensgeluk, maar het tegendeel is waar! Jij bent degene die volledig bepaalt hoe jouw leven verloopt. Nu denk je misschien dat ik de grootst mogelijke onzin uitkraam… Snap ik, want jaren geleden zou ik precies hetzelfde hebben gedacht.

Toen wist ik nog niet wat ik nu weet.

Alles wat in jouw leven gebeurt, overkomt je niet zomaar. Jij bent de allergrootste bepalende factor voor het verloop van je leven en dus ook voor de mate waarin jij levensplezier ervaart.

Je bewuste brein (5% van jouw totale brein) vertelt je, dat je geluk of pech kunt hebben met je omgeving of met de gebeurtenissen op je pad komen. Maar je onderbewuste brein (de resterende 95%) weet, dat jij grote invloed uitoefent op alles wat je overkomt. Hoe meer jij je ervan bewust wordt, dat je zelf invloed uitoefent op je eigen levensgeluk, hoe meer je in staat zult zijn om hier bewust in te leren sturen.

Dan nu de drie vragen!

Stel jezelf alsjeblieft de volgende vragen en denk grondig na over je antwoord:

1.    Wil ik de rest van mijn verdere leven blijven ervaren wat ik nu ervaar, of wil ik méér levensplezier en geluk ervaren?

2.    Wil ik persé blijven vasthouden aan gedrag en denkwijzen die me bekend zijn, of sta ik ervoor open om mijn volledige potentieel te gaan leven en ben ik bereid om me daarvoor buiten m’n comfort-zone te begeven?

3.    Wil ik een leven blijven leiden waarin alles me overkomt, of heb ik het lef om te gaan leren en ervaren hoe ik mijn leven bewust de voor mij optimale kant op kan sturen?

Hoe helpen deze vragen jou nu, om je levensplezier te laten toenemen?

  • De vragen doen je beseffen, dat je altijd een keuze hebt om iets in positieve zin aan je leven te veranderen.
  • Je wordt door deze vragen aangespoord om je te verdiepen in de verlangens die je hebt. Wat wil je nu écht? Wat is van wezenlijk belang voor jouw levensgeluk?
  • De vragen motiveren je om een besluit te nemen over jou en je gedroomde toekomst én om in actie te komen.
  • Als je hebt gekozen voor: ‘Ik wil meer levensplezier en geluk ervaren’, ‘Ik sta ervoor open om mijn volledige potentieel te gaan leven’ en ‘Ik heb het lef om mijn leven bewust de voor mij optimale kant op te gaan sturen,’ dan nodig ik je van harte uit om dit formulier in te vullen. Ik neem persoonlijk contact met je op, om samen met jou al je antwoorden door te nemen, zodat jij exact weet hoe het komt dat jij jezelf tot nu toe hebt geblokkeerd in het realiseren van jouw plezierigste en meest gelukkige leven. Ik deel als ervaren mental coach met je, hoe je een andere weg in kunt slaan, zodat je jouw plezierigste en meest gelukkige leven kunt gaan leven.


Veel liefs voor jou van mij!

Inge

PS
Ben je toe aan mildheid voor jezelf, wil je jezelf wérkelijk kunnen vergeven, wil je rust in je lijf en in je hoofd en snak je ernaar om je niet steeds over de kop te lopen omdat je het allemaal zo allemachtig goed wilt doen? Wil je krachtig, zelfverzekerd, mild voor jezelf en duidelijk zijn en wil je respectvol je grenzen aan kunnen geven, zonder dat je je schuldig voelt? Neem dan ‘ns een kijkje bij mijn programma S.T.R.A.A.L! en vul dit formulier in om te verkennen of het programma bij jouw wensen aansluit.