Dit vertelt onzekerheid je. - Coachinge.nu

Onzekerheid heeft een ‘terugtrekkende’ energie, het trekt je als het ware naar de achtergrond.

 

Wat wil het je vertellen?

Je kunt jezelf onzeker voelen op verschillende vlakken: fysiek, mentaal, bij bepaalde vaardigheden, prestaties of talenten.
Onzekerheid valt in de categorie ‘schaamte/schuld.’ Je schaamt je of voelt je schuldig over (een stukje) van jezelf.
Is het iets kleins, dan is die onzekerheid op de achtergrond en komt die slechts af en toe naar boven. No big deal….

 

 

Echter, als de onzekerheid op de voorgrond treedt, dan is er (op die momenten) zó weinig zelfvertrouwen en ik-sterkte, dat je niet vanuit vertrouwen leeft, maar vanuit angst. Onderbewust is er bij jou angst, dat iemand het stuk van jou ziet, wat je zelf niet oké vindt. En dat is nou net precies de narigheid…. Als je je onzeker voelt, dan wordt dat wat je afkeurt in jezelf, gespiegeld door de mensen en situaties om je heen. Je treft bijvoorbeeld uiterst zelfverzekerde of op de voorgrond tredende mensen op je pad. Het gedrag dat wordt getoond, maakt jou vervolgens nóg onzekerder.

Je onzekerheid is er niet om jou te pesten of om je rot te laten voelen. Wat natuurlijk wel gebeurt…. zeker als iemand gedrag laat zien wat jouw onzekerheid voedt.

Waarom is die onzekerheid er dan wel?

Je bent zelf vrij om te kiezen welke gedachten je gelooft. Zodra je ergens in gelooft, wordt dit voor jou een overtuiging. Overtuigingen zijn de bouwstenen van álles wat je aantrekt op je levenspad, ze werken als een magneet.


Het is belangrijk dat jouw overtuigingen in lijn worden gebracht met wie je werkelijk bent. Emoties komen op je pad om je daarop te wijzen en dat is de reden waarom emoties pijn kunnen doen. Hoe meer pijn ze doen, hoe harder ze roepen: ‘Hey, wat je nu gelooft, klopt niet bij wie je werkelijk bent!!” Daarom is onzekerheid ook zo’n naar gevoel. De boodschap ervan is: het klopt niet wat je denkt! Met jouw gedachten en overtuigingen over jezelf, saboteer je jezelf en vertel je jezelf dingen die niet waar zijn.

Onzekerheid is er om je te vertellen dat de zelf-saboterende gedachten waar je in gelooft, niet waar zijn.

Wat vraagt dit van jou?
Om te kunnen accepteren dat er een onzeker stuk in jou is, of dat je op diverse vlakken onzeker bent, zijn er meerdere praktische stappen die je kunt zetten die je helpen om van je onzekerheid af te komen.

Eén ervan is ‘omgekeerde positieve projecties in de buitenwereld.’ Een hele mond vol hè? 😊 Het betekent dat je precies het tegenovergestelde doet, van wat je gewoonlijk doet.

Bij onzekerheid is er sprake van een negatieve kijk naar binnen (naar jezelf). Zodra je merkt dat je onzeker wordt van iemand, dan vraagt deze specifieke oefening van je, om deze persoon volledig in je op te nemen. Stel je daarbij voor, dat je de (krachtige, sterke, zelfverzekerde) energie van hem of haar in je hart uitnodigt.

Iedere keer wanneer je deze energie (de energie die de positieve versie van jouw onzekerheid laat zien) in je opneemt, groeit dit stuk in jou en komt er meer acceptatie van jezelf en word je zelfverzekerder.

Doe je dit één keer, dan kun je al verschil merken, maar doe je dit herhaaldelijk? Dan zul je merken dat je begint te transformeren! Het is raadzaam om dit daarom vaak en op ieder moment dat je opmerkt dat je je onzeker voelt, te herhalen. Wees nieuwsgierig naar wat het met je gaat doen, deze nieuwsgierigheid zet namelijk de deur open naar een totaal nieuwe ervaring.

Lastig? Of is dit geen oefening voor jou?
Als je de energie van iemand voelt, op het moment dat jij onzeker wordt van die ander, is het natuurlijk ontzettend lastig om die knop om te zetten. Die gaat namelijk automatisch in standje ‘Ik voel me onzeker.’

Hoe zet je nu in vredesnaam die knop om in “Ik laat de energie van degene die de aanleiding is van mijn onzekerheid helemaal toe in mijn hart?” Of misschien denk je wel dat dit helemaal geen oefening is voor jou…

Ik snap je.

Er zijn gelukkig (nog veel meer!) fijne en praktische handvatten die je écht helpen om je onzekerheid te gaan overwinnen. Ik reik ze je graag aan. Voel je bijzonder (welkom), want dat ben je! 

Veel liefs,
Inge

PS
  • Weet je dat ik je, als ervaren coach, heel graag de meest praktische handvatten aanreik, waar je écht verschil door gaat ervaren en waardoor je gaat durven, wat je tot nu toe voor onmogelijk hebt gehouden?
  • Kijk hier maar, of hier en mail gerust voor meer informatie. Ik denk graag met je mee.
  • Liever online? Neem dan hier ‘ns een kijkje.
  • In de Facebook groep S.T.R.A.A.L! deel ik dagelijks tips, inzichten, bemoediging en meer.
  • Op deze pagina vind je ervaringen met Coachinge.nu.